Зі страхом і надією чекаємо щоденних повідомлень Міністерства охорони здоров’я України з вітчизняного фронту боротьби із підступним коронавірусом, який накрив усю планету й відсунув на задній план економічні, екологічні та інші пекучі проблеми людства. Що ж свідчать найсвіжіші дані? В нашій державі на CОVІD-19 захворіли 9866 чоловік, з них одужали 1103, померли 250. У світі хвороба вразила більше 3,1 мільйона людей і забрала життя майже 220 тисяч. І все ж світло в кінці тунелю з’явилося. Мальта, Нова Зеландія й Китай повідомили про перемогу над коронавірусом на своїх територіях. У Європі біда відступає, й країни потроху оговтуються, відновлюють роботу.

Оскільки до нашої країни коронавірусне цунамі докотилося значно пізніше, ніж до інших, і поки робиться незначна кількість тестів серед населення, то говорити про якийсь проблиск у здоланні невидимої зарази зарано. Але сидіти на карантині – смерті подібно. Посудіть самі – в державі тимчасово заборонили діяльність 277 тисяч підприємств, в основному малого та мікробізнесу. Найбільше постраждали ринки, підприємства транспорту й перевезень, сфери індивідуальних послуг. У мільйонів людей закінчуються засоби для існування. В деяких регіонах активні громадяни вийшли на протести. Вчора протест підприємців відбувся під будівлею Кабміну. Люди вимагають не благ і подачок від влади, а послаблення карантину й відновлення роботи.
Нарешті уряд зробив деякі пом’якшення. З травня дозволено відкрити продовольчі ринки. Саме впору, адже в парниках і теплицях фермерів, інших господарств дозрів перший масовий урожай огірків і помідорів; незабаром будуть черешні й полуниці з садів та городів населення. Куди їх дівати?
Треба при дотриманні жорстких санітарних норм робити послаблення в усіх галузях, бо через сидіння вдома і незважені перестороги влади економіка впаде нижче плінтуса, тобто призведе до ще більшого зубожіння населення.
Щоб вибратися з прірви і хоч трохи скоротити цьогорічний трьохсотмільярдний дефіцит бюджету держави, ведуться пошуки джерел його наповнення. І, здається, крига скресла після... непередбачуваного й несподіваного звільнення з поста міністра фінансів Ігоря Уманського, який, не пропрацювавши на посаді й місяця, документально показав, де найбільше крадуть у державі. Парламентська опозиція з ініціативи Юлії Тимошенко добилася створення тимчасової слідчої комісії, аби розібратися з казнокрадами. Я особисто не плекаю великої надії на результати її роботи, але красти точно стануть менше.
Звільнення очільника Державної митної служби Максима Нефьодова й голови Державної податкової служби Сергія Верланова, на думку багатьох, швидше дозволить навести порядок у цих найбільш корумпованих підрозділах, які, до речі, є найбільшими наповнювачами бюджету.
Позавчора настав «історичний момент», як сказав Президент Володимир Зеленський, підписавши закон про ринок землі. Очільник держави зазначив, що Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Він дасть змогу забезпечити реалізацію конституційного права громадян на вільне розпорядження своєю власністю та створити умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Отже, з 1 липня 2021 року фізичні особи зможуть купити до ста гектарів землі. Юридичні особи матимуть право придбати десять тисяч гектарів землі, починаючи з 2024 року. Іноземці зможуть купувати її тільки, якщо вирішить всенародний референдум.
Чи принесе цей закон щастя для народу, покаже час.