Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 526

Події минулого тижня нагадали нам про «лихі» 90-ті, які проявилися, до того ж, у найогиднішій формі. Низка кримінальних шокуючих фактів мимоволі наштовхує на думку, що безпечно почуватися з простого люду не може ніхто.

Щоб вибити зізнання про причетність до крадіжки, поліцейські райвідділку Кагарлика застосували тортури щодо 26-річної жительки і зґвалтували її. Багатьом це нагадало колишній врадіївський епізод, що викликав хвилю народного обурення. Три дні не коментував цей кричущий факт міністр МВС. Що думає з приводу цієї ганьби, що рознеслася по світу, не дізналися і від президента. Заступник очільника МВС Антон Геращенко, правда, заявив, що якість кадрів, яких набирають у поліцію, така низька, бо… у селах дуже погано з освітою і вихованням, і працювати на таку зарплатню ніхто не хоче. Що ж, це «аргумент», який розкриває ставлення самих високопосадовців до подібних злочинів.
У Броварах ділили бандюки ринок маршрутних перевезень, як у справжньому латиноамериканському бойовику. Майже сотня чоловіків бігали з обрізами та мисливськими рушницями у спальному районі містечка. Кулі в шибках будинків, а поліція, схоже, й не підозрювала про цей конфлікт.
Чи повинен міністр піти у відставку після таких інцидентів? У цивілізованих європейських країнах, безперечно. Але не у нас. Після того, як поліцейські побили і зґвалтували 29-річну дівчину у Врадіївці, відділ розформували, колеги засуджених поліцейських перевелися до сусіднього Кривого Озера. І через три роки там трапилося схоже. Після вбивства 5-річного хлопчика, яке сталося торік від кулі поліцейських, які стріляли по банках, міністр сипав обіцянками, що винних покарають, але цього не сталося. Поліцейське свавілля в державі, де нехтують законом, стає звичною справою. На Черкащині двоє правоохоронців побили чоловіка, вимагаючи грошей, на Миколаївщині у відділку добряче гамселили ще одного, залишивши після «розмови» гематому на півтіла. Хто ж винен у цьому насиллі – система чи той, хто її очолює? Чому поліція не захищає українців, а навпаки, треба захищатися від неї самої? По суті, зауважують спеціалісти, реформа органів внутрішніх справ не відбулася, адже під час переатестації звільнили понад 10 тисяч силовиків, проте практично всі вони (93 відсотки) поновилися на посадах через суди. Ще й отримали грошові компенсації. У МВС вже заявили, що нової переатестації не буде, кадри у відділках поліції залишаються ті самі.
Хтозна, як поводитимуть себе ці правоохоронці, в разі, якщо кількість крадіжок зростатиме, як нині прогнозують експерти, адже до жорстких висновків справа не доходить.
Зате карантин вже продемонстрував свою жорстокість. Падіння ВВП у квітні склало п’ять відсотків, але є всі підстави вважати, що це падіння буде більшим. На кінець року економіка може скоротитися на 7,7 відсотка, вважають у МВФ. За підрахунками ООН, через економічну кризу 6 мільйонів українців можуть опинитися за межею бідності. Бізнес «завмер», доходи до бюджету зменшилися, кількість безробітних зросла, виживати стало в рази важче – це нинішні реалії, спричинені карантином. Та й без цього вочевидь країні гостро не вистачає тверезого мислення та хоча б проміжних результатів: хто ми і куди йдемо? Чому з’являються раптом рішення про зміну з курсу НАТО та ЄС, чому знову піддають жару мовному питанню?
На початку президентської кар’єри В. Зеленського порівнювали з Р. Рейганом, який мав досвід роботи в піар-бізнесі. Хоч до балотування у того був і значний політичний досвід. Цікаво, що тепер в окремих джерелах інформації проводять аналогію з 29-им президентом США Вореном Гардінгом, найближче оточення якого було пронизане широкою корупцією. З’ясовується, президентство цієї особи стало можливим через змову бутлегерів та потужних нафтових груп, які ділили впливи за родовища. Їм потрібен був зручний очільник, який би не заважав «стригти» долари. Мабуть, оточення нашого президента спонукало до такого порівняння. Велику депресію в США згодом зміг подолати Франклін Рузвельт, який розробив план економічних перетворень за сто днів.
А у нас замість економічних реформ після карантину «слуги» Дубінський і Розумков обіцяють, приміром, рай на Херсонщині, бо там буде зелене світло російській мові. Куди ж заведуть ці загравання?