На Донбасі почалося так зване повне й всеосяжне перемир’я. За останні десять днів російські окупанти та їхні посіпаки майже не обстрілювали позиції наших армійців, жоден боєць не загинув і не поранений. Але це оманлива й дуже тривожна тиша. Росія вишукує різні варіанти, шантажує виходом із Нормандського формату, аби змусити Україну йти на капітулянтські поступки й сісти за стіл переговорів безпосередньо із сепаратистами. Хитрий Путін хоче переконати світ, що ніякої агресії його держави на Донбасі немає, що це внутрішній конфлікт. Мовляв, шахтарі повстали проти української хунти.

Хочеться запитати кремлівського карлика, а де ж ті «шахтарі» взяли 480 танків, понад 900 бронемашин, майже 450 гармат і гаубиць, 300 мінометів, майже 210 реактивних систем залпового вогню й 450 протитанкових засобів, які стоять на озброєнні промосковських маріонеток? Відповідь очевидна: зброю й боєприпаси завозять із РФ через неконтрольовану нами ділянку кордону, сепаратистську армію вишколюють росіяни.
Північному сусіду цей воєнний конфлікт потрібен, аби Україна стала слухняною, не прагнула вступити до НАТО, як проголосила це раніше. Деякі гарячі голови в Держдумі Росії лякають, що поставлятимуть зброю на Донбас, якщо Сполучені Штати Америки виділять Україні, як обіцяли, чергову військову допомогу на суму 350 мільйонів доларів.
У ситуації, що склалася, ми прагнемо досягти миру на сході держави, де у військовому конфлікті загинуло понад тринадцять тисяч чоловік, із них чверть – мирне населення. Останнім часом справді почалася обнадійлива активність. Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі, яку очолив перший президент України Леонід Кравчук, прагне напрацювати різні політичні й економічні ініціативи для припинення воєнного конфлікту. Зокрема, пропонується надати Донецькій і Луганській областям статус вільних економічних зон. На жаль, деякі пропозиції викликають занепокоєння, зокрема, закамуфльовані наміри вести переговори з ватажками самопроголошених Донецької й Луганської республік. Патріотичні сили закликають не допустити цього. Отже, напруга в суспільстві зростає.
А в ньому і так неспокійно через коронавірус СОVІD-19, який, образно кажучи, загнав людей, як худобу, в стійло, сковує свободу, не дає розвиватися економіці, спричиняє ще більшу бідність. І просвітку не видно, бо в багатьох країнах світу очікується, або вже почалася, друга хвиля підступної хвороби. Карантин доведеться посилювати і в деяких регіонах України, яка днями розділена на чотири зони за ступенем захворюваності на СОVІD-19. До речі, позавчора встановлено черговий антирекорд у нашій державі – за день захворіла 1271 людина. Отож масковий режим, різні обмеження триватимуть і надалі.
Що втішає на цьому тривожному тлі, це приємні новини з жнивної кампанії. На ланах держави дозріває гарний урожай різних культур, особливо ячменю та кукурудзи. За прогнозами Української зернової асоціації, цьогоріч буде зібрано рекордну кількість зернових і олійних культур – 100 мільйонів тонн, 61 мільйон тонн з яких передбачається експортувати. Враховуючи те, що через спад виробництва, викликаний коронавірусом, світ потребуватиме більше продовольства, попит на сільгоспродукцію зросте, а цінова кон’юнктура буде сприятливою для України.
Липень порадував українців і зростанням доходів держбюджету на вісім відсотків. Втішні прогнози й на серпень. Може, виберемося з економічної прірви?