Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 448

Час швидкоплинний, і про це особливо часто говорять люди, які зайняті розв’язанням проблем громади і які день у день намагаються реалізувати якомога більше задумів. Серед них і Ніла Островська, голова Красилівської об’єднаної територіальної громади, яка ділиться розповіддю про здобутки рідної громади і про труднощі, які доводиться долати.

– Поточний 2020 рік – надзвичайно складний та особливий. Традиційно ми очікували та планували виконання та перевиконання бюджету громади, це в свою чергу давало нам можливість розбудовувати та покращувати інфраструктуру громади. І в цьому році планували заасфальтувати багато прибудинкових територій, прокласти набагато більше водогонів, відремонтувати більше доріг. Проте непередбачувані обставини, пов’язані з пандемією коронавірусу, внесли свої негативні корективи і змусили нас переглянути всі заплановані завдання та шукати інших шляхів для розв’язання тих чи інших нагальних проблем.
Ми визначили пріоритети у нашій роботі, і будівництво спортивних ігрових майданчиків зараз є основним у забезпеченні активного дозвілля жителів громади та зміцнення імунітету як головної зброї проти COVID-19.

До прикладу, господарським методом, силами комунальних підприємств міста, без підрядників, ремонтуємо спортивні майданчики в житлових мікрорайонах міста. Закуповуємо через систему Прозоро всі необхідні будівельні матеріали, всі підготовчі роботи здійснюють комунальною технікою, і лише на виконання професійних робіт наймаємо відповідних фахівців. Таким чином зараз доводяться до ладу два спортивних майданчики у багатоповерховій житловій забудові.
Також у пріоритеті реконструкція міських очисних споруд. На жаль, допомоги від центральної та обласної влади в цьому важливому питанні не маємо, тож розраховуємо лише на власні сили і розпочату в минулому році реконструкцію не зупиняємо. Вжиті заходи вже дають позитивний і гарний результат — річка Случ не забруднюється. Але повна реконструкція можлива лише з допомогою державного фінансування, адже загальна вартість проекту складає 44 мільйони гривень, і самотужки з цим завданням впоратися не зможемо.
 — Як відчуваєте, Ніло Василівно, довіра людей до керівництва громади є?
 — Якщо вести чесний діалог з людьми, то навіть у разі неможливості реалізовувати обіцяне, довіра буде. Радію, що багато нам вдалося. Коли в 2017 році ми створювали громаду, основним нашим аргументом при запрошенні сіл в громаду, було будівництво сільських доріг, і це стало реальністю, наші села оживають, їх не впізнати.
І це завдяки тому, що тоді були прийняті правильні рішення. Ще в 2018 році ми ініціювали — за рахунок коштів інфраструктурної субвенції, коштів міського бюджету та коштів орендарів сільськогосподарських земель (у розрахунку 300 гривень з гектара), будівництво в кожному селі по 500 метрів нової асфальтованої дороги. Були скептики, які не вірили в успіх цієї справи, адже що там тих 500 метрів. Але в 2019 році ми продовжили і вже по кілометру з’явилося по селах, це стало вирішальним у подальшому при виборі напрямків для капітального ремонту доріг місцевого значення за рахунок державних коштів. Зараз наші села Кульчинки та Кульчини вже сполучені новою дорогою, також від міста до села Заставки — асфальтна дорога, про яку мріяли десятки років.
 — Окрім доріг, на які побажання жителів відгукуєтеся насамперед?
 — Люди хочуть, щоб у селах були водогони, вуличне освітлення та інший благоустрій. Все одразу, зрозуміло, не зробити. Проте майже всі села об’єднаної громади вже мають вуличне освітлення. І навіть у селі Новодубище, де лише одна вулиця, також незабаром буде таке благо.
 Зараз завершується будівництво водогонів у селі Кульчинки. По місту також продовжуємо роботи з влаштування централізованого водопостачання, бо, на жаль, останніми роками рівень води в криницях значно знизився, і не кожен має можливість викопати власну міні-артезіанську свердловину.
 — Більшість громад скаржаться на нестачу коштів, а якщо фінансування від держави взагалі припиниться, як бути?
 — Справді, коштів завжди не вистачає, і навіть для нашої громади, яка є спроможною за всіма показниках. Успішний розвиток громади залежить від правильних управлінських рішень, і, на мою думку, голова громади — це менеджер, від ефективності роботи якого залежить комфорт жителів громади. Але нам також потрібна допомога держави у розв’язанні глобальних проблем, таких як реконструкція очисних споруд чи будівництво нових доріг.
 — Де черпаєте сили, адже не все так гладенько, як видається збоку, не так все просто, як можуть думати непосвячені в ці тонкощі люди?
 — Кожне реалізоване в життя рішення, з відчуттям — ми це зробили, це вдалося! — додає наснаги і бажання працювати далі. Коли більшість людей оцінюють позитивно наші кроки, то з’являються і сили, і нові прагнення.
 — І, мабуть, — бажання бути в числі кращих громад Хмельниччини?
 — Так, ці здорові амбіції також є своєрідним рушієм. Ми хочемо бути першими! І приємно, що Красилівська міська об’єднана територіальна громада — в десятці кращих ОТГ в Україні, населення яких складає понад 15 тисяч осіб. За відповідними показниками, які впливають на рейтинг громад, ми також серед найкращих громад області. Підняття рівня життя сільських жителів до міського та збереження справедливого балансу в розвитку всіх територій є нашим пріоритетом.
 — Як відчуваєте, Ніло Василівно, багато конкурентів буде у вас на виборах до органів місцевого самоврядування цієї осені?
 — Думаю, знайдуться бажаючі спробувати свої сили.
 Це ще один своєрідний екзамен перед людьми. Я працюю чесно і вимагаю такої ж роботи від своєї команди, думаю, люди це оцінять. Наш головний критерій у всіх справах — інтереси громади понад усе! Маємо багато успіхів та багато реальних справ, які вдалось реалізувати. Також маємо багато проектів, які розпочаті та потребують зусиль для завершення. Повернення в комунальну власність найбільшого районного стадіону «Юність» (у результаті багаторічної боротьби в судах різних інстанцій) потребує подальшого залучення коштів на його капітальний ремонт. Через суди повертаємо в громаду сільські пасовища, і такі дії моєї команди, звичайно, дуже не подобаються опонентам, які вже застосовують брудні технології в соцмережах. Але це нас ніколи не зупиняло і не зупинить.
 — Що хотіли би зробити для своєї громади у найближчій перспективі?
 — Дуже надіюся, що в цьому році запрацює реабілітаційний центр, із басейном. Цей заклад — багаторічна мрія. Такий об’єкт не є розкішшю, як іноді дехто каже, — це здоров’я жителів громади. Мрію, щоб ще з садочка у дітей були уроки плавання Проте на завершення його будівництва не вистачає вісім мільйонів гривень, і народний депутат Олена Копанчук взялася допомогти у залученні цих додаткових коштів.
 — Якщо вдається відпочивати, то як?
 — Люблю активний відпочинок у колі родини, люблю почитати хорошу книгу, подобається доглядати за квітами та насолоджуватись їх красою, мені в насолоду допомагати мамі на присадибній ділянці — це все переключає від емоційного навантаження та допомагає у збереженні внутрішньої гармонії.