Кам’янець-Подільський — не лише загальновідома туристична Мекка України, а й привабливе для життя місто з розвинутою інфраструктурою, будівельною індустрією, промисловим виробництвом. Наразі тут здійснюють діяльність 7013 суб’єктів малого підприємництва, у тому числі 2062 — юридичні особи та 4951 — фізична особа — підприємець, 53 суб’єкти середнього підприємництва.
Як їм працюється в умовах карантину, пов’язаного із загрозою поширення коронавірусної хвороби, чи суттєво вплинула ця вимушена блокада на економіку, які заходи вживаються на підприємствах для надолуження втраченого у перші «карантинні» місяці? Про це та інше розмова з директором департаменту економіки міської ради Майєю ГУРСЬКОЮ.

— Майє Дмитрівно, якою на сьогодні є промисловість Кам’янця-Подільського? Назвіть ключові галузі.
— Якщо її характеризувати коротко, то можна відзначити, що промисловість міста основного кола представлена різними галузями виробництва. А саме — двома підприємствами добувної та 45 — переробної, які посідають провідне місце в структурі обсягів реалізації продукції. Найбільша частка в переробній промисловості відведена підприємствам з виробництва готових металевих виробів, електричного устаткування, машин, автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів (22 підприємства).
У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, водопостачання, каналізації, поводження з відходами працюють 5 підприємств, з виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції — 2. Маємо 4 підприємства, які виробляють молочну продукцію, хліб та хлібобулочні вироби тощо. Стабільно працюють 3 підприємства легкої промисловості та 4 видавничих. Разом з тим, найбільшу частку в структурі обсягу реалізації промислової продукції по місту посідає металургійне виробництво.
— Через загрозу коронавірусної хвороби з 12 березня урядом було введено карантин. Чи вплинув він істотно на роботу кам’янецьких підприємств?
— Однозначно, хоча низка виробництв працювала у штатному режимі. Хочу наголосити, аби мінімізувати ризики зараження коронавірусом, на багатьох із них було запроваджено власні карантинні заходи, як-то для працюючих температурний скринінг, забезпечення робітників захисними масками, рукавичками, відмінено проведення будь-яких масових заходів, регулярна дезінфекція приміщень тощо. До речі, наше комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» з ініціативи його генерального директора, повного кавалера ордена «За заслуги» Валерія Гордійчука, підтримки міського голови Михайла Сімашкевича налагодило додаткове виробництво гіпохлориду натрію, який нині активно використовують для дезінфекції різних житлових і нежитлових приміщень, медичних закладів, підприємств і установ, військових частин, автобусних зупинок. І не лише нашого міста.
— Разом з тим, незважаючи на карантинні заборони та обмеження, більшість підприємств міста втрималися на плаву, сьогодні активно нарощують своє виробництво…
— І про мовлене вами свідчать такі цифри: обсяг реалізації промислової продукції за січень-червень 2020 року склав 888353 тисячі гривень, в тому числі: ТОВ «Модуль-Україна» — 485057 тисяч гривень; КП «Міськтепловод-
енергія» — 130255,7 тисячі гривень; ДП «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» — 15739,3 тисячі гривень; Кам’янець-Подільське колективне швейне підприємство — 9835,7 тисячі гривень; ПП «Пакт» — 9432,5 тисячі гривень; ПАТ«Кам’янець-Подільськсільмаш» — 3444,7 тисячі гривень; Кам’янець-Подільське навчально-виробниче підприємство Українського Товариства глухих — 3402,4 тисячі гривень. Підприємство об’єднання громадян «Кам’янець-Подільське навчально-виробниче підприємство Українського Товариства сліпих» — 2607,4 тисячі гривень та інші.
Протягом І півріччя здійснювалося впровадження нових сертифікованих за європейськими стандартами виробництв, сучасних ресурсо- та енергозберігаючих технологій і обладнання, інноваційних видів продукції.
Так, ТОВ «Блу Мун Клоузінг» з іноземними інвестиціями, яке зареєстроване в м. Львові, відкрило у Кам’янці-Подільському швейний цех та працевлаштувало 60 осіб. За словами керівника підприємства, Кам’янець-Подільський — перспективне місто для ведення господарської діяльності в зв’язку з наявністю великої кількості кваліфікованих працівників з пошиття одягу.
У 2020 році продовжує діяти Програма, відповідно до якої за рахунок Державного бюджету здійснюється часткова компенсація коштів за вироблення вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу. Скажімо, продукція ПАТ «Нива» із дев’яти найменувань увійшла у список, затверджений спеціальною комісією при Мінекономрозвитку та повністю відповідає вищезазначеній Програмі. І таких прикладів можна навести багато.
— Майє Дмитрівно, що можете сказати про роботу будівельників в умовах карантину?
— Провідне місце за обсягом промислової продукції у місті посідає будівельна галузь. Так, її підприємствами лише за січень-травень поточного року вироблено продукції на суму 56308 тисяч гривень, що становить 107,6 відсотка до відповідного періоду 2019 року.
Будівельна галузь Кам’янця-Подільського представлена понад 100 підприємствами та фізичними особами-підприємцями, де працює більше 800 людей. Наші найбільші забудовники — ПП ВКФ «Будмонтажсервіс», БВТ ТОВ «РОКОР», ТОВ «Дан-Сервіс», ПП «Капітал-Буд — сучасне будівництво», група компаній «Нова будова», ТОВ «Будівельна компанія «Поділля-Трансбуд», ТОВ «Фірма «Марс ЛТД» та інші.
За оперативними даними відділу державного архітектурно-будівельного контролю, лише за півроку у місті прийнято в експлуатацію 14 об’єктів нового житлового будівництва загальною площею понад 9 з половиною тисяч квадратних метрів, в тому числі житлова площа становить більш ніж 3 тисячі квадратних метрів.
Із початку 2020 року введено в експлуатацію більше десятка об’єктів соцкультпобуту, комерційного та виробничого призначення (автомийка, медичний центр, кав’ярня, магазини, офісні приміщення та інші) загальною площею 1171 квадратний метр, що становить 29 відсотків у порівнянні з відповідним періодом 2019 року.
Словом, промисловці, будівельники міста над Смотричем, незважаючи на різні проблеми, пов’язані з пандемією, з оптимізмом дивляться у майбутнє, адже рано чи пізно вона минеться, намагаються якомога швидше надолужити втрачене і наростити виробництво.
— Дякую за розмову.