Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 431

Святкування найголовнішого державного свята — Дня Незалежності — залишило у душі гіркий присмак. Склалося враження, що одне і те саме свято відзначалося у двох різних світах. У першому — офіційно, причепурено і, можна сказати — безжурно. Ні-ні, я зовсім не проти оптимізму й віри у щасливе майбутнє. Як, зрештою, загалом не проти сучасної української музики. Але коли біля мурів Софії Київської весело виспівували артисти, за якийсь кілометр звідти у колоні на Марші захисників крокували скорботні матері з фотографіями своїх синів, які віддали життя за свободу нашої держави, то неминуче виникають думки про ціну і цінність незалежності.

У тій же колоні йшла маленька заплакана дівчинка (її фото облетіло соцмережі) з портретом свого загиблого батька — Журавля Ярослава, який чотири дні, стікаючи кров’ю, під палючим сонцем, до останньої секунди чекав на допомогу... Хіба ж не буде гірким відчуття свята? І хіба не усвідомлюватимеш, що світи справді різні?.. І хіба ж не думатимеш над тим, коли ж ці світи — держава і народ — нарешті зіллються в один-єдиний?
Поки ж що, на думку окремих політичних експертів, в Україні громадянське суспільство в своєму розвитку значно випереджає державу. І саме воно, до речі, у повен зріст піднімається на захист країни у важкі періоди.
Відразу наступного дня після святкування відбулося позачергове засідання сесії Верховної Ради. Прийнято Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, який передбачає підвищення мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5 тисяч гривень. Отже, на 277 гривень зросте мінімальна платня. Це еквівалентно, приблизно, 2-3 кілограмам м’яса чи 7 пачкам масла, чи 10 літрам молока, чи 2 парам кімнатних тапочок, чи 3 парам китайських калош тощо... Або ж еквівалентно 10 доларам. Втім, це за теперішніми цінами, тому не поспішаймо радіти. Фахівці застерігають, що підвищення мінімальної зарплати спричинить ще більше зростання інфляції. Якщо не зростає продуктивність праці, а лише збільшуються доходи, то рівень інфляції буде катастрофічно збільшуватися, вважає народна депутатка Ніна Южаніна. Нині, коли наша економіка й так постраждала від пандемії коронавірусу, не можна додатково навантажувати бізнес. Йому доведеться або підвищувати ціни на товари, або звільняти людей і йти у тінь.
Від посилення тінізації застерігає й багато інших експертів. Бізнес, який нині, у карантинних умовах, практично має нульові доходи, після додаткового навантаження може й не вижити.
Рішення про підвищення «мінімалки» називають і суто передвиборчим популізмом. Мовляв, на місцевих виборах це додасть провладній партії додаткових голосів.
На цьому ж, позачерговому, засіданні сесії Верховної Ради оголошено конкурс на новий ескіз Великого державного герба України. За 29 років незалежності його так і не змогли затвердити. Визначити переможців потрібно до 1 грудня цього року. Однак під час обговорення нардеп Володимир В’ятрович наголошував на тому, що взагалі немає необхідності у прийнятті великого герба, адже Тризуб давно став національним символом.
Як би там не було, але, відверто кажучи, народ трохи спантеличений розглядом саме цього питання. Він думав, якщо така нагальність проведення позачергового засідання, то хоча б, може, йтиме мова про боротьбу з коронавірусом, про забезпечення необхідним лікуванням, відповідним обладнанням, адже нині тільки й мови, що про другу хвилю епідемії, яку очікують восени. А осінь он уже, за кілька днів. І розпочинається навчання у школах. Чи зможемо дотриматися усіх необхідних правил, чи буде освітній процес безпечним, чи можемо бути спокійними, що, у випадку захворювання, отримаємо належну медичну допомогу? Бо хоч і минуло вже півроку, як розпочався карантин, але ми так і не знаємо, на яку саме допомогу можна буде розраховувати. І ймовірність запровадження жорсткішого карантину (якщо COVID-19 наступатиме) особливо пригнічує, адже усе це вестиме нас у ще глухіший економічний кут.