Спочатку скупа довідка. Бурштин – це скам’яніла викопна смола хвойних дерев у вигляді тьмяних, прозорих і напівпрозорих каменів. Використовується для виготовлення ювелірних прикрас, у медицині, електриці. За запасами цього мінералу Україна посідає третє місце в світі.

Донедавна в Рівненській, Волинській та Житомирській областях, де поклади найбільші, під прикриттям правоохоронців вівся незаконний видобуток бурштину. Ділки багатіли на коштовному камені, збуваючи його закордонним дядям, а держава мала дулю з маком. Торік лавочку закрили. Перебуваючи з візитом на Житомирщині, Володимир Зеленський зажадав навести порядок. Полетіли голови багатьох поліціянтів і есбеушників. А в грудні 2019 року Верховна Рада прийняла закон про видобуток бурштину. Тепер за підпільний бізнес можна загриміти за ґрати.
І ось – перша ластівка: на Волині законно вийняли з надр перших сто кілограмів бурштину. За підрахунками спеціалістів, бюджет області щороку одержуватиме до мільярда гривень. Сусідні області за видобуток коштовного каменю теж матимуть зиск, матиме зиск і держава.
Ще один приклад державницького підходу, справедливості в іншій сфері – приватизації майна. Днями в Києві продано готель «Дніпро» за фантастичною ціною –
1,1 мільярда гривень. Віриться, що вся приватизація державного майна, визначеного для продажу, далі теж проходитиме чесно й вигоду від цього матимуть не казнокради, а всі українці.
Чим ще примітний минулий тиждень? Кабмін схвалив проект держбюджету на наступний рік і вніс його до парламенту. Золоті гори в ньому не обіцяють, але передбачається істотне підвищення мінімальної зарплати: з 1 січня – до 6 тисяч, а з 1 липня – до
6,5 тисячі гривень. Пенсіонерам, яким за 75 років і які одержували менше розміру середньої зарплати в державі за минулий рік, теж перепаде крихта – до п’ятиста гривень плюс. За рахунок чого буде підвищення? Передусім – зросте податкове навантаження, чавитимуть більше соків з роботодавців.
Позавчора розпочалася офіційна реєстрація кандидатів у депутати до місцевих рад та на посади сільських, селищних і міських голів. Як відомо, вибори відбудуться 25 жовтня. Багато залежатиме від того, кого оберемо, адже при децентралізації, яка вже майже завершилася в країні, місцева влада, громади матимуть істотний вплив на прийняття доленосних рішень.
Українців має порадувати ще одна, без перебільшення, знакова подія: на Чорнобильській атомній електростанції, яка після вибуху реактора в далекому 1986 році принесла стільки горя і лиха, почали перевозити в нове сховище відпрацьоване ядерне паливо. Процес затягнеться на десять років, адже на станції накопичилося 21 тисяча тепловидільних збірок, які містять радіоактивні елементи. Та важливо, що сховище, збудоване з допомогою світової спільноти, розраховано на безпечне зберігання ядерної зарази протягом століття.
Нам би ще безпеки на сході держави, звідки ніяк не хочуть забратися російські окупанти. Їхні донбаські маріонетки, хоч і триває так зване всеосяжне перемир’я, тримають регіон, всю Україну в напрузі. Й просвітку поки що не видно, йде лише балаканина в переговорному мінському й нормандському форматах.
Коли ж запанує мир?