Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 904

Почну з коронавірусу. З порівняння кількості хворих в Україні та сусідній Польщі, з якої днями повернулася моя знайома. Станом на 23 вересня у Польщі було лабораторно підтверджено 81,6 тисячі хворих на COVID-19. У нас — 185 тисяч! Чому ж така вражаюча різниця? Одна з причин, думаю, — у дисципліні й дотриманні правил карантину. Бо коли над тобою висить загроза штрафу розміром 30 тисяч злотих (180 тисяч гривень), то самодисциплінуєшся миттєво. Хоча й у нас штраф за порушення правил карантину, враховуючи наші статки, теж ого-го — 17 тисяч гривень, однак здається мені, хоч якийсь страх навряд чи хто відчуває.

Я зараз про те, як дотримуються карантинних правил люди, котрі захворіли або мають підозру на COVID-19. Більшість, на щастя, як і належить, самоізолюються. Так само попереджають усіх, з ким контактували. І, якщо здають тест, терпляче, в самоізоляції, чекають результату. Але ж... Результату безплатного тесту нині треба чекати до семи днів. І якщо навіть хворий не виходить з дому, звичне життя продовжують усі його контактні особи. Тому, коли аж через тиждень виявляється, що хворого таки вразив коронавірус, коло потенційно заражених автоматично збільшується у кілька разів. Однак навіть після цього контактних осіб не надто поспішають виявляти відповідні служби. Одне слово, ланцюжок подовжується — ніхто його не перериває...
Що стосується тестів на коронавірус, то багато людей — для оперативності — робить їх у приватних лабораторіях (вартість ПЛР-тесту у Хмельницькому коливається від 600 до 2000 гривень) — за свій кошт, зрозуміло. І лікування (принаймні, амбулаторне) лише за свій кошт, звичайно ж. Отож порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. Кожен мусить розраховувати на власні сили й платити за себе сам. Але хіба до цього звикати?
Втім, нам пообіцяли цукерочку — збільшити у наступному році мінімальну зарплату. Так, уряд представив у Верховній Раді проект Держбюджету на 2021 рік. І хоч мінімалка щойно — з 1 вересня — зросла до 5000 гривень, уже з 1 січня 2021-го нам обіцяють 6000 гривень, а з 1 липня — усі 6500. Окрім того, передбачено здійснити індексацію пенсій пенсіонерам старше 75 років. За розрахунками уряду, більші зарплати і пенсії повинні стимулювати споживання, відповідно, й розвиток економіки.
Ох і солодко це чути! Але чи не відгонить тут звичайнісіньким популізмом, адже, знаємо, вибори до місцевих рад практично на носі, то чому б не заробити додаткові бали?
Тим більше, експерти вважають, що підвищення мінімальної зар-
плати не просто збільшить податковий тиск на тих, хто працює, а й призведе до зростання інфляційних процесів. Більше того, застерігають експерти, з’явиться спокуса коригувати рівень інфляції з допомогою грошового верстата.
До представленого проекту з пересторогою поставилися й депутати. Так, Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, до прикладу, що не видно того істотного підвищення видатків на медицину, якого вимагає і протидія коронавірусу, і медична реформа.
Також занепокоєння у нього викликало питання підвищення заробітної плати. Він зазначив, що 6000 гривень вважає більш прийнятною сумою.
Насамкінець — ще кілька цифр із проекту Держбюджету. Передбачено, що у 2021 році значно зростуть видатки на всі силові структури. Ми що, поліцейська держава?
І, звичайно, не обділили й себе, улюблених. На мільйони гривень — 184, 357 та 180 мільйонів відповідно — збільшиться фінансування Верховної Ради, Офісу Президента, Кабміну.
...Не забуваймо: усі ці мільйони — наші з вами податки, які регулярно стягує держава. А поки з допомогою наших грошей поліпшуватимуть умови роботи народним депутатам, урядовцям, іншим високим державним чиновникам, ми теж займемося справою. Підемо здавати тест на коронавірус у приватну лабораторію. Звісно ж, за свої гроші...