Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 473

Скандальний виступ Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля перед студентами Львівської політехніки ще довго розбурхуватиме суспільство.
Керівник уряду повідомив отетерілим від здивування юнакам і дівчатам, що через 15 років в Україні не буде пенсій з державного солідарного фонду. Функції цієї установи виконуватимуть приватні накопичувальні структури. Туди змусять відраховувати гроші підприємців, а також запропонують на добровільних засадах платити в них самим громадянам. Тобто невідомі власники отримають величезні кошти, якими крутитимуть, як їм забагнеться.

Передусім з’ясуємо що мається на увазі під евфемізмом «приватні накопичувальні фонди». Які з них в Україні можна зарахувати до категорії таких, що заслуговують довір’я? Хто їх створюватиме і контролюватиме? Чи не перетворяться вони в руках аферистів у пастки типу трастів і пірамід? Виманивши під солодкі обіцянки гроші, шахраї чкурнули за кордон з мільярдами доларів, а обкрадені українці безуспішно шукають правду на Батьківщині.
Обпікшись на гарячому, громадяни дмухають на холодне. Тож, аби знову впіймати їх на гачок, потрібно освіжити асортимент «наживок» і замаскувати.
Фактично людей ставлять перед альтернативою: або відраховуйте гроші у приватні фонди і на щось сподівайтеся, або піклуйтеся про свою старість, чи інвалідність, на свій розсуд. А посадовці умивають руки. Хотілося би знати, чи міністри і депутати теж збираються отримувати пенсії з накопичувальних фондів? Може б, Денис Шмигаль виступив спочатку перед ними, а не перед дітьми, які ще не набралися життєвого досвіду.
Далі — веселіше. Ну, допустимо, хтось знічев’я чи від безвиході почне відраховувати гроші у накопичувальні фонди. Але ж є інфляція, яка з’їдає заощадження, а також ріст цін і тарифів.
Як тут будуть розгортатися події, не складно уявити. Досить глянути на нинішніх пенсіонерів. Деякі 30 років тому отримували такі зарплати, що на них могли утримувати сім’ї з чотирьох і більше осіб, відпочивати на курортах, купувати автомобілі, споруджувати дачі і будинки. Тепер же на подачки від «реформаторів» пенсіонери здебільшого не здатні себе прогодувати.
В уряді розповідають байки про те, що в Україні мало працюючих і багато пенсіонерів. Розвивайте автоматизацію процесів, створюйте робочі місця, експортуйте за кордон не зерно, ліс-кругляк, електроенергію, бурштин і метал, а продукцію з високою доданою вартістю і тоді у вас будуть кошти не тільки на утримання пенсіонерів!
Ну, а стосовно самих пенсій, то це не кістка з барського стола псевдоєвропейців, — а справедлива винагорода за працю на благо суспільства. Вона також меседж підростаючому поколінню: самовіддано працюйте і не журіться. Держава подбає про вас на старості або у випадку інвалідності.
Як на мене, заява Дениса Шмигаля є провокацією. Адже, коли не буде державних гарантій, то який смисл людям легально працювати і відраховувати внески до Пенсійного фонду?