Рік тому тодішній глава уряду Олексій Гончарук (той, що їздив по кабінету на самокаті) безапеляційно обіцяв за 5 років добитися росту ВВП на 40 відсотків. Тобто – по 8 відсотків щороку, що є неймовірними показниками для світової економіки, яка переживає стагнацію.
І ось проміжні результати. Мінекономіки через Інтерфакс повідомило: «Валовий внутрішній продукт України в першій половині ц.р. скоротився на 6,5 відсотка проти аналогічного періоду 2019 року». Чому так сталося?

Тому, що кожен десятий українець позбавлений можливості самовіддано працювати на благо України.
У квітні ц. р. нинішній Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (той, що показував у парламенті «веселі картинки» замість програми), пообіцяв створити тільки у травні 500 тисяч робочих місць. І це в той момент, коли у світі небаченими темпами росло безробіття. Однак за період від його виступу незайнятих в Україні стало на 1,3 відсотка більше. У другому півріччі рівень безробіття зріс до 9,9 відсотка від усього працездатного населення. Яким же це треба бути мудриголовою, щоб у третьому тисячолітті вигадати таку «ефективно-дефективну» модель?
Виходить, не громадяни ледачі, а очільники нездалі і не тямлять, що говорять. Їм легше: промахи спишуть на коронавірус. А як і на що жити українцям? Як врятувати економіку держави?
В дусі нинішнього політично-комедійно-драматичного шоу дотепники пропонують три сценарії. Перший – смішний – нам допоможуть іноземці. Другий – фантастичний – ми справимося під орудою тих же посадовців, які довели господарство держави до кризи. Третій – реалістичний – нас врятують інопланетяни.
Судячи з усього, видресирувані на грантових тренінгах, «фахівці», «радники» і «експерти» (ті, які, на кшталт міністра Дениса Малюськи, пропонують дарувати на свята рідним, близьким, колегам, коханим і керівникам, квитки в тюремні ВІП-камери) покладаються на останній сценарій.
Таку версію підтверджують і повідомлення у ЗМІ. На станції космічного зв’язку в Золочеві Львівської області чекають зустрічі з посланцями позаземних цивілізацій. Начальник цього підрозділу полковник Віктор Ожінський розповів, що розроблена процедура на випадок їхньої висадки. Спочатку з ними розмовлятиме особисто він. Потім – директор Національного аерокосмічного агентства. Далі – сам Президент України. Для комунікації в резерві є спеціальні тлумачі.
Сподіватимемося, що інопланетяни виявляться більш говіркими, ніж луцький «терорист» Максим Кривош, який просив главу держави тільки анонсувати фільм «Земляни».
Не виключено, що в Україні останнім часом рубають і палять ліси саме для того, аби підготувати прибульцям майданчики для приземлення. Від «креативної» команди молодих «реформаторів» усього можна сподіватися.
І тут виникає делікатне запитання: у якій іпостасі допомагатимуть нам інопланетяни? Для того, аби бути радниками Володимира Олександровича, їм бракує досвіду виступів у «95-му кварталі». А для роботи в уряді вони не мають дипломів від псевдонаукових «шарашок» Джорджа Сороса.
На виробництво їх без резюме і протекції навіть вантажниками не візьмуть. Тут своїх аборигенів і туземців не знають куди прилаштувати. Кількість офіційних безробітних серед корінного населення станом на серпень сягнула майже 500 тисяч осіб. А ще ж є незареєстровані і економічні біженці! У селах роботи катма. У промисловості падіння виробництва за перше півріччя – 8,3 відсотка до минулого року.
Інакше і не могло трапитися. Адже на підготовку до зустрічі з інопланетянами, мабуть, направили чимало коштів. А ще ж, напевне, потратилися на сувеніри, аби вразити уяву прибульців: пошили наймасштабнішу в світі вишиванку і зліпили найграндіозніший на планеті вареник?
Хіба що для роботи інопланетянам очистять від іноземців місця в наглядових радах державних підприємств. Якщо останні до того не збудуть їх у приватні руки своїх протеже і кураторів.
Гадаю, посланці інших цивілізацій відрізнятимуть рейку від шпали і берданку від гаубиці не гірше, ніж Сергій Лещенко і Мустафа Найєм відповідно в Укрзалізниці і Укроборонпромі. Та й зарплату, аби не розоряти бюджет нашої держави, попросять на порядок меншу.
Зрештою, може, прибульці уже серед нас, а ми про це не здогадуємося? Тоді не виключено, що стаємо свідками небувалої в історії конкурентної боротьби між інопланетянами та іноземцями за право керувати Україною і розпоряджатися її ресурсами.
Як їх розрізнити між собою і від простих українців під час карантину, коли всі зобов’язані носити маски? Тільки по вчинках і результатах! Інопланетяни ведуть себе неадекватно і не розуміють, що таке «совість» і «людяність». Вони полюбляють жонглювати незрозумілими для нас «вумними» словами: «гіперлуп», «банкінг», «візія», «тренд», «локація», «мерчендайзер».
А іноземці ні кроку не роблять без порадників з-за кордону і мріють туди втекти при першій нагоді. Ясна річ, заробивши перед тим чималі статки в Україні за примітивні байки про те, які ми колись були відсталі.
Є у таких і зовнішні прикмети: своїми манерами і апломбом вони дуже схожі на театральний персонаж Свирида Голохвастова.