На фінішній прямій виборів до місцевих рад температура перегонів, здається, сягнула найвищого градуса. Добряче підсилила її й заява Володимира Зеленського про проведення всенародного опитування у день голосування. Виборче законодавство дає вичерпний перелік учасників виборчого процесу, які мають право бути присутніми в приміщенні для голосування. Тож опитування на виборчій дільниці — поза законом. Саме тому, як пояснює Офіс президента, воно відбуватиметься на вулиці, не за бюджетні кошти, без залучення членів комісії.

Хоч прихильники президента називають таку новацію виявом народовладдя, багато хто вважає це опитуванням заради опитування. З’являються й інші запитання: де набрати значну кількість волонтерів, яку силу матиме опитування, чи повірить суспільство його результатам і хто заплатить за це? Деяке світло пролила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук, яка каже, що опитування Зеленського профінансують «небайдужі меценати», а «юридично це опитування буде закріплено нардепами чи президентом, які подадуть відповідний законопроект». Зеленський заявив, що Офісу президента України дуже важливо дізнатися усе, що «ми обговорюємо на вулиці, на кухні, в Інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами». Схоже, все нові сценарії піару геть затуманили голови державній верхівці, коли думають, що такі ось розмови можуть визначати державну політику. Запитайте пенсіонера з жалюгідною пенсією чи того ж таксиста, що він думає про вільну економічну зону на Донбасі, канабіс і т. д. Навряд чи їхні думки базуватимуться на компетентності, та й переймаються люди вочевидь зовсім іншим.
Ідею вільної економічної зони для Донбасу в серпні в унісон озвучили Л. Кравчук, В. Фокін, прем’єр Д. Шмигаль. І нині з олігархічних телеканалів нам втовкмачують про переваги ВЕЗ. Та варто пригадати, що наприкінці 90-их в Україні вже діяли ВЕЗ у Криму та на Донбасі — територіях пріоритетного розвитку зі спецрежимами оподаткування та інвестицій. Врешті це призвело до неконтрольованого зростання контрабанди, відмивання валюти, ухилення від податків. Чи не звідти і взявся донецький клан на чолі з Януковичем? Одна цифра: ВЕЗ «Донецьк» отримував 2,4 мільярда гривень податкових пільг із 3,1 мільярда призначеного на всі подібні території, тож чи нинішні «переживання» за Донбас не є спробою зробити надійну годівничку для «найближчих соратників»?
Україна — на межі серйозної економічної кризи. Влада не впоралася з епідеміологічним викликом. Нічого не вдається їй зробити й у питанні припинення війни. Тож якими б не були результати опитування, на кількість хворих, як і на можливість завершити війну, наповнити бюджет, запустити економіку, інше, це аж ніяк не вплине. Опитування та референдуми мають значення, коли їхні результати можуть бути практично втілені в життя.
Ніщо, на превеликий жаль, реально не робиться, аби стримати епідемію коронавірусу. Адже проблема не лише в безвідповідальних громадянах, які ігнорують носіння масок, порушують дотримання дистанції. У нас досі не розгорнуте масштабне тестування, не існує алгоритму тестування всіх контактних осіб. Замало лабораторій як державних, так і приватних. Так, в Китаї за десять днів будують надсучасну лікарню, а у нас місяцями займаються лише статистикою захворювання, кинувши напризволяще і хворих, і заклади, які надають їм допомогу.
На жаль, з цього приводу ніхто не висловлює свої претензії в суді. Цікаво, яким би було рішення правосуддя? Чи таким же «принциповим», як і у справі за позовом Медведчука? Кум Путіна заявив, що у дев’яти епізодах книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» містяться висловлювання, які принижують його честь і гідність, тому вимагає заборонити її розповсюдження «у будь-який спосіб на будь-якій території». У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката Стуса в судовому процесі 1980 року. Суддя постановила вважати неправдивими шість епізодів. Тож виходить, повзучий реванш «п’ятої колони» Кремля вже дійшов до заборони історичної правди щодо репресій тоталітарного режиму проти видатного діяча української національно-визвольної боротьби, справедливо стверджують представники прогресивних сил.
Єдине добре, що після рішення суду книгу розкупили за лічені хвилини».