Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 631

Я не зловтішаюся з невдач нинішньої влади, як знавіснілі порохоботи, котрі шпетять Володимира Зеленського та його команду на всю губу з будь-якої причини. Але правди ніде діти: жити справді стало ще гірше. Владці стверджують, що економіка впала не тільки в нас, а й у всьому світі з об’єктивних причин – лютує коронавірус COVID-19, яким з початку пандемії на планеті вже захворіло понад 44 мільйони чоловік. Так то воно так, однак біда в Україні не тільки від зарази китайського походження. Вона передусім криється в недолугості нашого уряду, повільності в проведенні реформ, казнокрадстві.

Звідси до влади й нелюбов народу, яка яскраво проявилася на місцевих виборах, що відбулися минулої неділі за новим Виборчим кодексом. Обирали міських голів, депутатів міських, районних і обласних рад та голів і депутатів новостворених об’єднаних територіальних громад. Явка на виборах була найнижчою за всю історію незалежної України й склала менше 37 від-
сотків. Проголосувало лише 10,5 мільйона чоловік.
За оцінками політологів і політтехнологів, причин такої пасивності багато. Низька явка, найперше пов’язана з розчаруванням людей у центральній владі. Оскільки деякі політичні сили під час агітації за себе хороших гралися у велику політику замість того, щоб говорити про місцеві проблеми й шляхи їхнього розв’язання, багато людей це не сприйняли, а тому не прийшли на виборчі дільниці. Явці також завадив коронавірус.
А які ж остаточні результати виборів? Говорити про них детально ще рано, адже згідно із законом Центральна виборча комісія оприлюднить їх до
6 листопада. Але певні висновки вже можна зробити. Пропрезидентська партія «Слуга народу», яка ще рік тому мала величезну підтримку населення, значно послабила свої позиції. До речі, невисокі показники й у інших загальнонаціональних партій, які в багатьох регіонах програли новоствореним місцевим партіям мерів. Взагалі вибори стали тріумфом для чинних мерів великих і середніх міст, які здобули перемоги або вийшли в другий тур.
З ініціативи Президента держави у день місцевих виборів на виході з виборчих дільниць проводилося й всеукраїнське опитування «5 питань», схоже на екзит-пол. У світі це загальноприйнятий формат. Гарант цікавився думкою людей про введення довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах; про створення на Донбасі вільної економічної зони; про необхідність скорочення кількості депутатів Верховної Ради з 450 до 300; про легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих; про необхідність порушення Україною на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності.
Як заявив на брифінгу голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, в опитуванні взяло участь майже п’ять мільйонів чоловік. Усі питання знайшли підтримку українців і будуть враховуватися в діяльності Президента. Найближчим часом парламент розгляне законопроект про скорочення кількості депутатів. Оскільки в зв’язку з децентралізацію багато повноважень переходить на місцевий рівень, тому, на думку гаранта Конституції, стільки народних обранців не потрібно.
Там, нагорі видніше, які зміни в країні потрібні. Головне, щоб від цього людям краще жилося!