Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 598

Найбільш злободенні питання адресуємо голові Волочиської райдержадміністрації Юрію Марущину.

— Волочиський район все ще залишається у червоній зоні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Які заходи запроваджуються у зв’язку з такою ситуацією?
— Показник захворюваності у нас становить 974 особи на 100 тисяч населення (при пороговому значенні 320 осіб), також за попередній тиждень маємо кілька летальних випадків. Це найбільше з початку епідемії. Завантаженість ліжкомісць у закладах, що надають допомогу хворим по Хмельницькій області , як відомо, складає 61,9 відсотка.
Ситуація серйозна. Чим більше інфікувань, тим стрімкіше зростає кількість активних хворих і контактних осіб. А отже, збільшується небезпека зіткнутися з вірусом — у магазині, у транспорті, на роботі. Тому дотримання карантинних заходів — це не лише питання влади — державної, місцевого самоврядування. Це, передусім, відповідальність кожної людини. Тільки об’єднання всіх зусиль забезпечить перемогу над коронавірусом.
На сьогодні у Волочиській центральній районній лікарні тимчасово перепрофільовано ліжка неврологічного, ЛОР-очного, дитячого соматичного та дитячого інфекційного відділень у інфекційні ліжка (70 ліжок). Продовжуємо заходи із забезпечення лікарняних ліжок киснем. Для цього з державного бюджету для Волочиської лікарні вже спрямовано понад 364 тисячі гривень. Щотижня відвідую лікарню, і разом з керівником закладу Віктором Чубарем узгоджуємо всі питання, аби змогли надавати висококваліфіковану допомогу хворим у такий складний для нас усіх період.
— Волочиську ЦРЛ визнано однією із 10-ти опорних лікарень в області, мабуть, це дало можливість долучитися до програми Президента України «Велике будівництво»?
— Так. Саме в ці дні триває активна фаза робіт з капітального ремонту відділення невідкладної медичної допомоги терапевтичного корпусу. Підрядником вже проведено демонтажні роботи, завершено роботи з опалювальної системи, на завершальному етапі роботи з водопостачання, завершено монтаж електропроводки. Невдовзі завершаться роботи з прибудови майданчика для заїзду автомобілів екстреної медичної допомоги, паралельно робітники виконують шпаклювання та оздоблення стін. Загальна вартість робіт 5 мільйонів 893 тисячі гривень.
Сьогодні на території закладу тривають і роботи з капітального ремонту дитячого корпусу, а саме — заміна дерев’яних віконних блоків на металопластикові. Питання енергозбереження — одне з найгостріших. Велика втрата тепла відбувається саме через віконні блоки, рами в яких вже прогнили. Заміна на нові енергозберігаючі мінімізує втрату тепла та витрати на опалення. Вартість робіт — 141,1 тисячі гривень, фінансуються вони за рахунок коштів районного бюджету, згідно з рішенням сесії Волочиської районної ради.
На останній сесії районної ради депутатський корпус підтримав спільні ініціативи за Програмою підтримки багатопрофільної стаціонарної допомоги населенню, зокрема: придбання медикаментів, продуктів харчування та проведення капітального ремонту приміщень ЦРЛ на загальну суму 940 тисяч гривень. Тож плануємо в найближчі тижні максимально швидко провести необхідні тендерні процедури та якісно реалізувати задумане. Крім того, очікуємо на поставку дороговартісного комп’ютерного томографа «Siemens» (16 зрізів), придбаного за кошти державного бюджету.
— Цьогоріч на території району активно відновлюють дороги місцевого значення, вкладено сотні мільйонів гривень. Отже, нарешті Волочищина зможе розв’язати цю проблему?
— І люди дуже вдячні за те, що наші дороги стають якісними. Проте, на превеликий жаль, з’явилася інша проблема. Фури з «перевантаженням» на українських дорогах — тема не нова, але зараз вона особливо болюча та важлива для Волочиського району. І якщо «перевантажені» зерновози й надалі курсуватимуть відремонтованими дорогами, то рано чи пізно вони будуть знову зруйновані.
Крім того, погіршення погодних умов призвело до вивезення з полів на дороги ґрунту, що перетворюється на багнюку. Все це викликає занепокоєння у жителів громад та провокує зростання рівня соціальної напруги.
Ми звертаємося до сільгоспвиробників із проханням дотримуватися вагових норм і чистоти автошляхів. Вимірювання маси, довжини габаритів та завантаженості на осі великогабаритних фур забезпечать безпеку на дорогах, унеможливлять пошкодження дорожнього покриття внаслідок перенавантаження транспортних засобів. Якщо стільки коштів, зусиль вкладено у ремонт автошляхів, для нашого спільного благополуччя, то кожен без винятку водій, перевізник повинен бути відповідальним і соціально свідомим.