Вибори до місцевих рад в Україні і президентські у США відбулися з інтервалом у 8 днів, тож мимоволі дали підстави для аналогій і роздумів. Хоча б з огляду на те, що заокеанська держава найактивніше впливає на політичний клімат в нашій Батьківщині.

Тамтешні ментори позиціонують себе не інакше, як поборниками ідеальної «демократії». Наставники настільки впевнені у своїй правоті, що показово у багатьох країнах до несумлінних учнів застосовують ембарго, санкції і «Томагавки».
Якщо на виборах в Україні зафіксована рекордно низька явка — 37 відсотків, то у США вона зашкалювала. За повідомленнями ЗМІ, іноді становила понад 100 відсотків! І це при тому, що 40 відсотків громадян проголосували достроково. Як повідомив Дональд Трамп, на деяких дільницях не допустили спостерігачів і вони взялися стежити за процесом у біноклі. Аби перешкодити їм, члени комісій затулили вікна газетами.
Ноу-хау виборів — голосування по пошті. Без ідентифікації особистості! Одні бюлетені надійшли в останній момент, а інші 300 тисяч штук кудись поділися. Їх шукає ФБР. Воно також розслідує втручання у вибори телефонних та СМС-роботів, які закликали громадян не йти на дільниці, а відсиджуватися вдома. Давали збої і програми серверів.
Саме такі технології переломили хід волевиявлення. Діючий президент лідирував до останнього моменту і раптом як з рогу достатку посипалися в урни бюлетені на користь його опонента. Потерпілий запідозрив фальсифікації і вирішив звернутися до народу. Однак 5 провідних телеканалів зробили нечуване для свободи слова: перервали виступ глави держави, дали негативний коментар і припинили трансляцію.
Зрештою Дональд Трамп повідомив, що у нього на виборах поцупили щонайменше 2,7 мільйона голосів. У США відбулися багатолюдні мітинги і демонстрації проти фальсифікацій. Наймасштабніша акція у Вашингтоні зібрала за деякими оцінками понад мільйон громадян! Вони виступили на підтримку чинного президента, а потім подалися під стіни Верховного суду. Далі відбулися їх сутички з «тітушками». Події нагадали Україну 2004-го року.
Зрозуміло, що нині нам до американських стандартів на скромних місцевих виборах далеко братися. Однак в деяких позиціях українці показали, що теж не в тім’я биті. В Обухові Київської області спостерігачі виявили 10 відмінностей між первинним і остаточним протоколами. У Кривому Розі шукають 300 бюлетенів, які кудись щезли. У Марганці Дніпропетровської області члени ТВК переписали прізвище переможця.
Якщо американці порахували понад 90 відсотків бюлетенів за дві доби, то члени ТВК в Україні сиділи і спали на мішках з голосами в коридорах окружних виборчих комісій ще на десятий день після виборів. Дивно. Адже чимало наших земляків, зокрема очільник Міністерства цифрової трансформації, яке займається невідомо чим, — Михайло Федоров, пройшли грантовий вишкіл. Тож мали би бути проворнішими.
США також готує для нас різних «фахівців» з виборчого процесу. Колись незабутня Вікторія Нуланд обмовилася, що на «розвиток демократії» вони тільки за її пам’яті в Україні витратили 5 мільярдів доларів. Краще б собі залишили.
Через численні порушення Дональд Трамп відмовився визнати поразку і оскаржив результати у судах. Тривають розслідування.
Позицію нашої держави до заокеанських перегонів заявив Володимир Зеленський. Він привітав давнього і вірного друга Петра Порошенка —  Джозефа Байдена — з перемогою, ще до остаточного оголошення підсумків.