Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 556

Цьогоріч Санта Клаус взявся роздавати подарунки ще задовго до свята. Колись він був Дідом Морозом і допомагав бідним. А тепер йому більше до вподоби багаті. Іноді він навіть ображається, коли його називають не на іноземний кшталт.

Традиційно «благодійник» розпочав із фінустанов. Спочатку через Нацбанк надав для 6 банків  сумарно 16,577 мільярда гривень, потім 4 банкам – 5,785 мільярда гривень, а далі – 20 банкам – 11,11 мільярда гривень.
Свої подачки бородань сором’язливо іменує «рефінансуванням». Хай люди спробують догадатися, що це означає. Ви десь чули, щоб за ці гроші зібралися будувати завод, електростанцію, чи фабрику?
Звідки ж у Санта Клауса з’явилися такі шалені суми? «Креативні менеджери» пояснили, що він бере гривні з повітря і називає цей фокус «емісією». Раніше банкноти друкували, а тепер вони віртуальні. Не помацаєш. Їх продукують в електронній версії порухом «мишки».
Ці гроші чудодійні. На них можна закупити іноземну валюту і, маючи конфіденційну інформацію, перепродати з маржею, або навіть дати у позику здихаючим без обігових коштів підприємствам, чи господарствам під величезні відсотки. Хай кумекають як потім віддати.
У кінцевому підсумку постраждають українці. Заплатять відсотки виробникам, банкам, Нац- банку і тому, хто це все вигадав. Тільки не віртуальними гривнями від «мишки», а реальними, чесно заробленими зі слідами поту і мозолів.
А ще горопахи зазнають збитків від інфляції, яку національний регулятор, замість того, щоб стримувати, – розкручує. В результаті Україна стане біднішою, бо її активи в доларовому еквіваленті знеціняться.
На той час Санта Клаус скаже: «гуд бай» і буде далеко на своїй історичній батьківщині спостерігати за запущеним ним процесом. Бородань не злидарюватиме так, як українці. У кошторисі на наступний рік заплановані видатки на обслуговування боргів зарубіжним фінансовим установам. Загальна сума чималенька – 159,8 мільярда гривень. Це більше, ніж на охорону здоров’я у період пандемії – 157,6. Виникає запитання: у нас рятують людей чи приватні банки?
Якби не цей та деякі інші курйози, то «Бюджет 2021» можна було би у частині видатків вважати соціально орієнтованим. Наприклад, на захист нужденних планується виділити 313, 7 мільярда гривень, на субвенції місцевим кошторисам 163,7 мільярда гривень. Мінімальна заробітна плата з січня становитиме 6 тисяч гривень. Однак не поспішаймо аплодувати. Ріст ціни на газ потягне за собою здорожчання інших тарифів.
Чимало грошей Санта Клаус запланував на витівки для тієї ж електронної «мишки». Рівень інфляції за 12 місяців скакне до 7,3 відсотка, а курс долара – до 29,1 гривні, що спровокує стрибок цін.
У бюджеті 2021 передбачено ріст безробіття до 9,2 відсотка. А, отже, «нові грантові обличчя» покладаються не на залучення працездатного населення, а на щось інше. Загадку розкриває стаття «доходи». Як не прикро, у кошторисі на наступний рік планується збільшення запозичень до 701,7 мільярда гривень, із яких 497 мільярдів гривень складуть внутрішні.
Понад 38,5 мільярда гривень надійдуть з державних установ  у вигляді плати за послуги, До них ще майже 17 мільярдів додадуть адміністративні збори та платежі. Чиновників привчають бути комерсантами, що приведе до їхньої моральної деградації і переформатуванню органів влади.
На жаль, такі збитки автори бюджету не врахували. Середньостатистичному українцю цей «бізнес» з неозорими перспективами орієнтовно обійдеться 1300 гривень на рік, що сукупно в 1,5 раза більше, ніж Санта Клаус «рефінансував» банкам напередодні Різдва за західним обрядом.