Український уряд оновлює структуру місцевих державних адміністрацій

Відповідні рішення Верховна Рада України прийняла ще влітку цього року. Разом зі скороченням кількості районів, зменшено чисельність районних державних адміністрацій, а Кабінет Міністрів України затвердив відповідний порядок щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, правонаступництва майна, прав та обов’язків райдержадміністрацій, що припиняють свою діяльність. Цю постанову кабмін схвалив ще 16 грудня. А сьогодні прес-служба Хмельницької ОДА поширила повідомлення про те, що вчора за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України, під час засідання уряду ухвалено рішення, відповідно до якого, обласні державні адміністрації можуть формувати свої підрозділи за новою структурою. Це ж стосується й районних державних адміністрацій після того, як будуть призначені їх керівники.

Прийнята постанова необхідна для реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Оновлення структури місцевих державних адміністрацій – один з кроків, необхідних для втілення нових компетенцій органів місцевого самоврядування в межах децентралізації, наразі завершуємо нормативне забезпечення формування новоутворених районів», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

В затвердженій постанові Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови від 18.04.2012 № 606», змінено рекомендаційні переліки структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій.

Також до переліку включено підрозділ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, як продовження руху в напрямку цифрового суспільства. В свою чергу команда Мінрегіону запровадила щотижневий моніторинг процесу передачі комунальної власності до новостворених РДА. На минулому тижні було проведено наради щодо передачі та прийняття медичних та культурних об’єктів у комунальну власність, урядом затверджена гранична чисельність працівників ОДА та РДА.