Народ наш підмітив: як розпочнеш понеділок, так і тиждень мине. З початком року — те саме. Ось, до прикладу, почнеш «засівати» обіцянками, облещувати брехнею, цілий рік вже не спинишся. Пригадайте хоча б, як на Новий рік наш Президент повідомив, що поїхав у Буковель, а знайшовся в Омані. Почав переконувати, що домовлявся про збільшення товарообігу. Проте прямих іноземних інвестицій із Оману в нас ніколи не бачили. Пізніше Президент, до речі, сам зізнався у брехні в інтерв’ю «Українській правді» — то таки справді була відпустка, а не офіційний візит. Власне, відтоді журналісти зрозуміли, що кожне офіційне слово потребує додаткової перевірки.

«Підловили» гаранта ще в одній брехні. Стільки розмов було про літак, організований Офісом Президента, який доставив маски з Китаю. Та згодом з’ясувалося, що вантаж замовляли великі торговельні мережі.
Гучно обіцяв Президент розформувати ВІП-палати в «Феофанії», а сам лікувався в них із Андрієм Єрмаком від коронавірусу. Та чи насправді глава держави боровся з хворобою у «Феофанії», чіткої відповіді немає. Бо на запит журналістів головний лікар відповів, що «президент лікувався в приміщеннях, передбачених проектом будівлі». Це лікування, до речі, обійшлося платникам податків у чверть мільйона гривень за місяць. Тим часом, на «передовій» із хворобою лікарі не могли отримати обіцяних надбавок…
Коли обіцянки — пустодзвін, коли не підкріплені вони справами, зникає й довіра. Після феєричної перемоги у 2019 році провладна партія не змогла виграти вибори мера в жодному обласному центрі. Програли навіть у рідному для Володимира Зеленського Кривому Розі. Політика відосиків та серіалів цього разу не спрацювала.
І обіцяні золоті гори у вигляді кількох щорічних «наднормативних» мільярдів доларів від митниці перетворилися на пшик. Малий і середній бізнес, основа економіки та внутрішнього попиту в Європі, у нас не витримує конкуренції з «великими». Та заглядають усе ж у кишені тих, хто з «дріб’язком». Газ обходиться населенню зовсім недешево, хоч маємо свої національні родовища. Крім цього, тепер ми почали платити за послуги, якими навіть не користуємося. Вже відбулося підвищення цін на електроенергію для підприємців, невдовзі — для населення. Продукти, послуги — все здорожчає. А нам же, пригадайте, обіцяли зниження тарифів, гідні зарплати! Натомість скромні добавки до мінімальної заробітної плати та незначні підвищення середньої в основному моментально з’їдаються підвищеними цінниками на товари й послуги і тарифами монополій, що підскочили в черговий раз.
Ще рік-півтора тому можна було в усіх гріхах звинувачувати попередників. Ну, а далі ці «фішки» навряд чи працюватимуть.
Щодо міжнародної арени, то цього року Україна, на жаль, продемонструвала тупцювання на місці, замінивши євроінтеграцію на євроімітацію. Під загрозою опинився безвіз! Не червоніючи, Президент приписував собі заслуги, мовляв, врятував ситуацію. Брехати, виходить, не так уже і складно?
У новому 2021 році прогнозується зростання найбільших економік світу до п’яти відсотків. Розвинені країни зосередяться на перспективах стабілізації та розвитку внутрішніх ринків, а також на захисті національного виробника. А у нас своїх виробників, підприємців заганяють у глухий кут, глузують із них. Коміки «Кварталу-95» висміяли, наприклад, протести активістів Seve ФОП біля Палацу «Україна», «пожартувавши», що «концерт був і в Палаці, і поза його стінами».
«Концертами» на державному рівні ми ситі. Пора б вже демонструвати країні програми, від яких народ радітиме, за які дякуватиме.
І щоб не довелося нашим верховним мужам знову викручуватися, щось вигадувати, ліпше не починати їм рік новий ні з обіцянок, ні з брехні.