Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 545

Завтра, 8 січня, відповідно до Постанови Кабміну України від 9 грудня 2020 року № 1236, повинен розочатися локдаун. Про нього багато говорили протягом останнього місяця і готувалися. Втім перед початком відсвяткували Новий рік та Різдво. Авжеж, були черги в магазинах, гуляння під ялинками на площах міст і селищ, щедрі застілля (вдома і ресторанах). Про таку вимогу карантину, як соціальна дистанція, в основному забули. Та й у масках за столом, звичайно ж, ніхто не сидів. Але тепер свята закінчилися. І якщо курчат восени рахують, то ми рахуватимемо кількість хворих після святкування.

 Дуже хочеться, звичайно, щоб крива захворюваності не зростала. Бо ми так і не знаємо, чи вистачить у наших лікарнях кисню усім, хто його потребуватиме. Та й на вакцинацію поки що сподіватися нічого. Адже мусимо стояти в черзі.
 Можливо, ще достеменно невідомо, наскільки ефективна та чи інша вакцина, наскільки довготривалий імунітет вона формує. Можливо, не всі українці прагнуть вакцинуватися, але саме щеплення від коронавірусу є нині у світі поки що єдиним методом боротьби з грізною інфекцією. Тому, слухаючи повідомлення про успішний та дружний початок кампаній вакцинації у країнах Європи та США, почуваєшся беззахисним. Як клеймо на лобі нашої держави — вічна бідність. І ніхто її не поборе, бо й боротися по-справжньому не береться.
 Отже, найближчий тиждень покаже, як ми берегли себе й близьких під час свят. Але, крім цього, кожен з нас отримав новорічний подарунок під ялинку. Не один — цілих два. А, може, й три чи чотири, зараз спробуємо порахувати. Та такий подарунок, що аж подих багатьом забило. Думаю, ви вже здогадалися, перший — подорожчання електроенергії. З 1 січня уже не буде отих рятівних для багатьох 100 кіловат-годин, які коштували лише по 90 копійок (і дуже багато споживачів ретельно заощаджували, сидячи у темряві, аби вкладатися в цю кількість). Відтепер для всіх однаковий тариф, незалежно від того, використовуєш ти 100 кіловат чи, приміром, 500. Плати по 1,68 гривні та й по всьому! Віднині, мабуть, у кожній другій оселі стане темно, як у льоху. А чому б ні, поживемо, як кроти. Урізноманітнимо собі життя, так би мовити, змінивши імідж.
  А далі — ще більше, адже, за прогнозами, вже у найближчому майбутньому один кіловат електроенергії коштуватиме 2,5 гривні. Як вам такий подаруночок?
  Втім не вихлюпуйте всю радість відразу, притримайте ще, бо ж негоже подарунки мовчки приймати. А наступний подарунок у нас — подорожчання газу. У січні один кубометр його коштує у нашій області 9,91 гривні! Додайте сюди ще 1,9 гривні за транспортування, і маємо практично 12 гривень! Ну як, зігрієтеся?! Таки муситимуть ще більше людей від газу відмовлятися, на дрова переходити. Закоптимо небо до краю. І скільки лісів треба, щоб усім нам тих дров вистачило? І ще одне запитання — де гроші брати, щоб котла нового встановити?
 А мешканці багатоквартирних будинків, найшвидше, стануть ще більшими боржниками з оплати комунальних послуг. Словом, як не крути, а коло зачароване (ось вам і магія новорічних подарунків). Хоча можемо себе втішити. Тим, приміром, що живемо не у Львові, бо там кубометр газу коштує аж 10,80 гривні. І не у Лубнах чи Тисмениці, де за транспортування одного кубометра треба сплачувати відповідно по 3,14 та 3,06 гривні...
 Несила уже витримувати все те, що звалилося на наші плечі в минулому році й ще раніше. Постійне зростання цін і тарифів на комунальні послуги, інфляція, економічний спад, пандемія COVID-19, тліюча війна на Донбасі...
  На Новий рік покладалися великі сподівання — завжди хочеться позитивних змін, особливо в такий складний період. Поки що, бачимо, до позитиву й оптимізму далеко. Поки що не змінюється нічого. Навпаки, ще сумніше стає. А далі чекай ще більшого — здорожчання води, опалення тощо (оце, власне, й подарунки за номерами три, чотири). Нині знають усі: якщо дорожчає електроенергія, чекай ланцюгові реакції підняття цін на всі інші послуги й товари. Те ж саме стосується і підвищення мінімальної заробітної плати, яка зросла до 6 тисяч гривень. Ще не встигли отримати, а вже не вистачає, щоб усі потреби покрити.
  Пенсіонери, тим часом, можуть втішити себе тим, що з 1 грудня 2020 року в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму перераховано пенсії. Середній розмір підвищення по області склав... 36 гривень. Чим не привід для оптимізму?