Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1633

Днями під керівництвом заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Ткачука та за участі голови обласної ради Віолети Лабазюк та її заступника Валентина Соколюка відбулося перше у новому році засідання обласної комісії з оцінки та забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2021 році.

Основним питанням на порядку денному було уточнення переліку перехідних та відбору оцінених програм і проектів регіонального розвитку.
Цього року для Хмельниччини з державного фонду регіонального розвитку передбачено фінансування на суму понад 180 мільйонів гривень. Проте одна із головних вимог Мінрегіону при відборі проектів, що будуть реалізовуватися за кошти державного фонду цього року — це в першу чергу завершення довгобудів, що фінансувалися з нього, наголосив Сергій Ткачук. Важливо, що 30% фінансування має бути спрямовано на проекти економічного розвитку регіону. Зокрема, два проекти «Створення лабораторно-дослідницької регіональної платформи контролю якості сировини для місцевих виробників» були представлені фахівцями Держпрод-
споживслужби. Адже існує проблема з визначенням показників якості сільськогосподарської сировини та продукції місцевих виробників з метою забезпечення можливості її експорту. Лабораторні дослідження окремих показників, які вимагають іноземні країни, доводиться виконувати в лабораторіях Львова, Києва, а іноді навіть шукати за межами країни.
Ще три проекти були представлені фахівцями Агенції регіонального розвитку Хмельницької області: «Підвищення виробництва та нарощування обсягів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарств на територіях Чемеровецької громади», «Підвищення рентабельності господарювання та виробництва нових видів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарства на сільських територіях Хмельницької області» та  «Формування регіонального ринку сільськогосподарських енергетичних культур Ленковецької ОТГ». Усі вони орієнтовані на розвиток аграрного сектору економіки.
Перших два проекти досить схожі, оскільки вони передбачають на етапах реалізації будівництво теплиць для вирощування розсади сільськогосподарських культур, подальше дорощування розсади в особистих селянських господарствах та реалізацію продукції через аграрний кооператив. А третє напрацювання — це фактично пілотний проект з вирощування енергетичних культур на землях, що непридатні для сільськогосподарського використання. У Ленковецькій громаді на 100 га таких земель пропонується висадити плантацію енергетичної верби. Уже за три роки з неї можна буде зібрати першу партію деревини, яка буде перероблена на тріску.
Отож за результатами обговорення члени комісії одностайно підтримали внесення представлених проектів до переліку тих, що будуть фінансуватися за кошти ДФРР.
Як зауважив Сергій Ткачук, через зменшений обсяг цьогорічного фінансування та нові вимоги щодо відбору проектів нерозподіленою залишилася сума лише близько 8,4 мільйона гривень, в межах якої можна розпочати фінансування нового проекту.