Зростання ціни на газ сколихнуло чи не всю Україну. Збагнувши, що потягнути тарифну «гору» навряд чи спроможеться, народ вийшов на площі, майдани, з протестами проти такого жорсткого рішення.

Депутатський корпус Хмельницької обласної ради поділяє стурбованість жителів краю. Саме тому на позачерговій сесії, що відбулася минулого тижня, депутати прийняли звернення до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України щодо різкого зростання вартості газу, послуги з його транспортування та відміни пільгових тарифів на електроенергію.
«Обласна рада вимагає у керівництва держави скасування підняття тарифів на природний газ та електроенергію, бо це призведе до повного зубожіння нашого населення. Сподіваюся, що прийняте обласною радою звернення буде розглянуто керівництвом держави та мешканці області скоро відчують результати цього розгляду», — наголосила голова обласної ради Віолета Лабазюк.
Зокрема, у зверненні пропонується збільшення видатків на субсидії до рівня 2018-2019 років (70 мільярдів гривень), щоб захистити населення від непомірного фінансового навантаження, а також — ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету 2021 року найближчим часом. Варто додати, що перед засіданням позачергової сесії, відбулася зустріч з керівництвом газорозподільних підприємств області. Директор ТОВ «Хмельницькгаз Збут» Андрій Левицький пояснив, що нині 90 відсотків ціни блакитного палива для подолян складає вартість імпортного газу, який значно дорожчий за український.
Він роз’яснив, що після відкриття ринку газу для населення в серпні 2020 року, доступ до ресурсу вітчизняного видобування штучно обмежено для ТОВ «Хмельницькгаз Збут», адже державний монополіст НАК «Нафтогаз України» зосередив 70 відсотків його видобутку в своїх руках.
За словами Андрія Левицького «Хмельницькгаз Збут» у будь-якому разі виконає антикризове рішення уряду та постачатиме газ подолянам за соціальною ціною 6,99 гривні за куб. Проте європейський антикризовий досвід свідчить, що потрібно повертатися не до державного регулювання цін, оскільки воно може призвести до банкрутства постачальників та колапсу ринку, а надавати адресні субсидії та допомогу тим категоріям населення, які цього насправді потребують, переконаний керівник. До того ж, у ЄС в умовах коронавірусної кризи уряди підтримують не лише споживачів, а й постачальників.
Депутати Хмельниччини дослухалися до думки газовиків та внесли у звернення вимогу про продаж газу вітчизняного видобування виключно через Українську енергетичну біржу.
Окрім того, на третій позачерговій сесії депутати схвалили звернення до керівництва держави щодо послаблення в області локдауну. Під час спілкування з представниками ЗМІ голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила: «Вважаю запроваджений жорсткий карантин недоречним, адже від карантинних обмежень потерпають і залишаться без роботи та засобів для існування як роботодавці, так і працівники Хмельниччини. Крім того, статистика захворюваності на COVID-19 в області значно зменшилася у порівнянні з попередніми місяцями. Тому обласна рада вимагає переглянути умови локдауну або скасувати його».