Тяжко-важко живеться українцеві. А з нового року довелося ще тугіше затягати паски. Різко подорожчали електроенергія, газ. У регіонах держави спалахнули протести. Люди перекривали автотраси, виходили на мітинги. Боячись тарифного майдану, влада позадкувала: з лютого і до кінця опалювального сезону кубометр блакитного палива коштуватиме для населення 6,99 гривні.

Уряд видає це за велику турботу про співітчизників. Насправді ж людей продовжують обдирати, як липку. Олігархи, газові магнати та їхні владні покровителі ніяк не можуть наїстися. Посудіть самі: в державі за рік добувають майже двадцять мільярдів кубометрів газу, собівартість якого, за оцінками незалежних експертів, складає не більше трьох гривень за кубометр. Підприємства теплокомуненерго й населення споживають п’ятнадцять мільярдів, тобто дешевого газу українського видобутку вистачає на опалення. Але ж треба догодити, очевидно, не безкорисливо, олігархам, для підприємств яких відпускають значну частину вітчизняного блакитного палива.
Влада до протестів закривала очі і на діяльність газопостачальників, котрі заради надприбутків маніпулюють тарифами. Нарешті днями Антимонопольний комітет почав перевірку крупних газопостачальників і в шістьох із них вже виявив завищення ціни. Може, це стане ще одним поштовхом до здешевлення блакитного палива? Хотілося б вірити в це і вірити, що влада справді турбується про людей.
Віддамо належне, дещо вона все-таки робить. Розгорнуто будівництво доріг. Лікарні одержали багато нового обладнання. Активно запрацювала програма «Кредит 5-7-9», завдяки якій бізнес узяв сім тисяч позик на суму понад вісімнадцять мільярдів гривень. У деяких галузях виробництва почалося зростання. Так, торік дещо збільшилося виробництво чавуну та металопрокату. Зріс експорт електроенергії, багатьох видів сільськогосподарської продукції. Розширено зарубіжні ринки збуту.
Минулого тижня відбулася ще одна знакова подія, яка сприятиме потеплінню відносин і зростанню економічної співпраці з Молдовою. Новообраний президент сусідньої країни Майя Санду побувала в Києві з офіційним візитом. До речі, це її перша закордонна поїздка в ролі глави держави, що свідчить про пріоритетність взаємин саме з Україною. Під час переговорів із Президентом Володимиром Зеленським та іншими керівниками держави підписано низку документів. Першочергову увагу приділять розвитку транспортно-транзитного потенціалу країн. Зокрема, буде побудовано й реконструйовано дорогу між Києвом і Кишиневом.
Україна відновить експорт електроенергії до сусідньої країни та почне імпортувати газ з Європи через Молдову. Вже найближчим часом буде посилено боротьбу з контрабандою на придністровській ділянці кордону та налагоджено поїздки між країнами за внутрішніми паспортами.
Вчора приємну новину почули вчителі та лікарі України. Кабмін підняв їм зарплати з 1 січня.
І насамкінець про ситуацію з коронавірусом COVID-19. В Україні з початку пандемії заразилося вже майже 1,2 мільйона чоловік і померло понад 21 тисячу. В світі зафіксовано майже 97 мільйонів випадків захворювань, померло понад 2 мільйони чоловік. У багатьох країнах вже проходить вакцинація населення від цієї зарази. В Україні передбачають розпочати її в лютому.