Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 537

Нещодавно в Хмельницькій обласній державній адміністрації обговорили заходи з розвитку фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни та членів їхніх сімей, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни на Хмельниччині. У заході взяли участь заступниця голови ОДА Оксана Ситницька, фахівці управління молоді і спорту, Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, представники відділу у Хмельницькій області Міністерства у справах ветеранів України,   Хмельницького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та «Центру допомоги учасникам АТО».

Як наголосила Оксана Ситницька, однією з головних проблем є відсутність належного доступу ветеранів війни та членів їхніх сімей до послуг фізкультурно-спортивної реабілітації, в тому числі й у частині створення безперешкодного доступу до об’єктів для осіб з інвалідністю. Крім того, існує ще одна проблема — відсутність системної взаємодії  між органами виконавчої влади, громадськими організаціями та об’єднаннями ветеранів АТО/ООС. Досить актуальними є і питання неналежного кадрового забезпечення у сфері фізичної культури та спорту фахівцями з реабілітації та спортивної медицини та недостатнього інформування ветеранів щодо можливостей залучення до занять спортом, отримання послуг із спортивної реабілітації тощо.
Отож, за результатами обговорення, управлінню молоді і спорту доручили підготувати перелік закладів спортивної інфраструктури, де можна організовувати спортивні заняття для ветеранів, а також вивчити питання доступності цих об’єктів для ветеранів з інвалідністю.
Окремо представники відділу  Міністерства у справах ветеранів України в області спільно з представниками громадських організацій учасників АТО/ООС мають вивчити запити та побажання ветеранської спільноти щодо організації таких занять, змагань, тренувань.
З метою залучення ветеранів до тренерської діяльності та покращення ситуації, з кадровим забезпеченням управління молоді і спорту розгляне можливість сприяння підготовці фахівців із спортивної реабілітології з числа ветеранів на базі вищих навчальних закладів, оскільки відповідно до норм законодавства, працювати тренером у спортивних закладах має право лише особа з відповідною вищою освітою.
Ще одним напрямом роботи було визначено налагодження співпраці ветеранських організацій з центром фізичної культури осіб з інвалідністю «Інваспорт», на базі якого можливі проведення тренувань та підготовка до участі в спортивних змаганнях різного рівня ветеранів з інвалідністю.