На Хмельниччині, як і в усій Україні, з початку поточного року спостерігається соціальна напруга, відбуваються акції протесту з приводу зростання тарифів на комунальні послуги: постачання газу й електроенергії, тепла та води, розподіл газу тощо.

Однак у своїх вимогах зменшити тарифи на газ споживачі не відокремлюють питання ціни газу, яка значно зросла та змінюється щомісяця, від послуг з розподілу (доставки) природного газу, запевняють у АТ «Хмельницькгаз». Під час прес-конференції для місцевих ЗМІ наголошували, що АТ «Хмельницькгаз» не продає газ, немає ліцензії на постачання природного газу та, відповідно, не впливає на формування ціни газу.
Акціонерне товариство «Хмельницькгаз» є оператором газорозподільних мереж та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Хмельницької області (окрім Шепетівки та Шепетівського району). Для кожного оператора газорозподільної мережі в Україні, пояснюють, тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Тариф на розподіл НКРЕКП розраховує для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік).
З 1 січня 2021 року АТ «Хмельницькгаз» встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,66 гривні за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ).
Основні витрати підприємства пов’язані з вартістю технологічного газу для операторів ГРМ, що використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах, тобто, щоб газ рухався газопроводами до споживачів. Вартість цього газу є чи не найбільшою складовою вартості доставки.
Тариф за розподіл газу – це не плата «за трубу», пояснюють у АТ «Хмельницьказ», це оплата споживачами газу вартості обслуговування газових мереж, якими доставляється газ до кожної домівки на території області.
Що таке тариф на розподіл (доставку) газу, за що сплачують споживачі, підприємство поінформувало. Проте держава повинна подбати про населення, яке не може справлятися з високими тарифами.