Як не прикро констатувати, та Україна вже кілька років поспіль посідає своє законне місце в першій десятці серед країн світу за смертністю. Ми, на жаль, з роками лише міняємо позицію – то на другому місці, то на четвертому, а тепер – на п’ятому. Тож маємо показник у понад 14 випадків на 1000 осіб (середній у світі – 8). Загальна тривалість життя чоловіків становить 67,6 років, а жінок – 77,1. Якщо порівняти з кількома країнами світу, то у Сполучених Штатах Америки живуть у середньому понад 78 років, а у Великій Британії, Франції, Італії та Німеччині – понад 80 років. До прикладу, в Польщі позначка середньої тривалості життя коливається на цифрі 77,8 років.

Проте, очевидно, суха статистика демонструє нам загальну картину, а справжня, та, яку бачимо, іноді трохи інша. Бо українців останніми роками практично косять важкі хвороби, помирають не лише маленькі діти, а й люди цілком працездатного віку, які могли б іще чимало зробити в своєму житті. Тому, як мовиться, потрібно ще дожити до загального показника тривалості життя.
Станом на перше січня 2020 року чисельність постійного населення України становила 41  мільйон 732,8 тисячі осіб. До цієї кількості не враховуються окуповані території Донбасу та анексований Крим. Протягом січня-вересня 2020 року в Україні померло 378  тисяч 315 людей, причому саме від COVID-19 смертність складала 0,6% від усіх зафіксованих смертей. Отже, за дев’ять місяців 2020 року найбільше українців померло від хвороб системи кровообігу – 256 тисяч 474 людини, з яких 177 тисяч 397 – від ішемічної хвороби серця; 50 тисяч 19 осіб – від цереброваскулярних хвороб та 2 тисячі 380 людей померли від алкогольної кардіоміо- патії.
На другій позиції за смертністю були летальні випадки через новоутворення – 51 тисяча 817 осіб, а на третьому місці – від хвороб травлення – 15 тисяч 259 людей. Зокрема від паразитарних та інфекційних хвороб померло 4 тисячі 761 особа, з яких понад дві тисячі – від туберкульозу.
Важливо згадати й статистику загибелі українців через зовнішні обставини за період з січня по вересень минулого року. Так, у ДТП загинуло 2 346 осіб, через утоплення – 1147, у вогні – 689 людей.
Цікаво, що раніше в уряді за експериментальною методикою нарахували лише 37 мільйонів 289 тисяч українців, що суттєво відрізняється від даних Державної служби статистики.
До прикладу, в 2019 році народилося майже 309 тисяч українців, а померло – 581 тисяча. У свою чергу міграційний приріст склав понад 21 тисячу осіб, у той час, як у 2018-му він становив 18,5 тисячі.
Найбільша кількість населення в Україні була зафіксована в 1993 році – 51 мільйон 870,4 тисячі осіб. Варто зазначити, що за всі роки незалежності в нашій державі народилося 13,3 мільйона дітей. Зокрема в 1991-му зафіксована найбільша кількість новонароджених – 630,8 тисячі немовлят, а найменше дітей принесли лелеки в 2019 році – лише 308,8 тисячі. Абсолютним лідером за народжуваністю є місто Київ, де світ побачили понад 14 тисяч дітей, а серед регіонів лідирує Дніпропетровська область із кількістю 10,3 тисячі немовлят, тобто тут народився кожен 14 малюк.
Дуже суттєвим на сьогодні залишається показник перевищення смертності над народжуваністю – на 100 померлих припадає 52 новонароджених.
Із часу здобуття Україною незалежності, наша держава переживає тенденцію до постійного погіршення демографічної ситуації. І факторів, що впливають на це, чимало: спад народжуваності, старіння населення, погіршення здоров’я нації, економічна нестабільність, а ще міграційні процеси. З України виїжджає більше громадян, ніж повертається. Отож, стає зрозумілим, чому сьогодні нас менше на 10 мільйонів, ніж у перші роки незалежності.
До речі, останній перепис населення в Україні проводили в 2001 році (за рекомендаціями ООН, перепис населення має проводитися кожні 10 років). Тому для статистичних даних беруться до уваги показники щодо народження і смерті, бо дані про померлих фіксуються набагато краще, ніж, наприклад, місце проживання (міграція). В минулому році планувалося провести всеукраїнський перепис населення, на який у Державний бюджет закладали понад три мільярди гривень. Проте через вагомі причини його не провели.
Ясна річ, від того, що проведуть офіційний перепис населення – українців не побільшає: лише знатимемо точнішу цифру. Та нинішні тенденції досить прикрі – в нашій державі стрімкими темпами помирають люди, а дітей, які народжуються, надто мало, щоб втримати позначку на сорока мільйонах. Однак, хто знає, яку кількість показав би перепис? Може, нас насправді й значно менше?