Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 586

Найрезонанснішими подіями останнього часу в Україні стали протести з приводу підвищення послуг на житлово-комунальні послуги. Передусім на газ. Вони охопили практично усю державу. Наскільки треба бути прикрими, або нездалими, щоб так допекти українців?

Неборакам нікуди подітися з тієї «мертвої петлі», в яку їх затягли посадовці й олігархи. У державі локдаун за локдауном і локдауном поганяє. Занепадає економіка, ростуть безробіття і злидні. А «народні слуги» на повідку у газових, енергетичних та інших монстрів.
Склався цуцванг: з одного боку накопичуються борги за комунальні послуги, які перевалили за 66 мільярдів гривень, з іншого – зазнають збитків регіональні і державні монополісти. Дохазяйнувалися і в НАК «Нафтогаз». Попри скажені тарифи, компанію примудрилися довести до збитків. Стільки контролюючих і перевіряючих органів, а тут вдають, що проґавили.
Дивує реакція Кабміну на протести. Під його егідою, начебто, організували робочу комісію, де модератором не хто-небудь, – а сам Юрій Вітренко. Його ім’я впродовж кількох місяців фігурує у ЗМІ в зв’язку із премією у понад 100 мільйонів гривнів, яку він чи то хотів отримати, чи то отримав у НАК «Нафтогазі». Ідеальний кандидат на роль суспільного подразника!
У нас взагалі безкінечно крутять серіал для мешканців глухомані за примітивним сценарієм. Спочатку підвищують до захмарних висот тарифи. Потім з панського стола знижують їх на дещицю. А далі нахабно дорікають за невдячність обкраденим у такий спосіб аборигенам і туземцям.
Друга сюжетна канва теж заїжджена, як колія від свиноферми до гноярки. Знаходять якихось, умовно кажучи, цапів-відбувайлів. Ті імітують діяльність і брешуть громадянам. Потім «перед дембелем» хапуги і бездари роблять народу останнє «свято» у вигляді пограбування серед білого дня. Замість того, щоб посадити їх за ґрати і змусити компенсувати завдані збитки з власної бездонної кишені, тимчасових «візирів» відпускають на всі чотири боки з подяками. Одних на Вашингтонщину, других на Лондонщину, а декого на Єрусалимщину.
В комісію з ліквідації наслідків газової афери чомусь включили саме тих осіб, які причетні до підвищення тарифів. Хто із обдертих до нитки громадян повірить, що ці «гуманоїди» здатні зробити розворот на 180 градусів і добитися зниження ціни? Приклад тому — одіозна заява Юрія Вітренка про скасування субсидій. Подачки, на його думку, розбещують українців.
В реальності члени комісії займаються розповсюдженням фейків. Базікають, що до потерпілих треба зарахувати не тільки громадян, а й газових демонів. Поки точаться теревені, люди продовжують платити тарифи за новими цінами — ніхто їм відшкодовувати збитки не збирається. Пожалів вовк кобилу: залишив хвіст і гриву!
Якщо посадовці знають, як понизити тарифи, то чому цього не зробили раніше, – а спровокували протести? Інакше як глузуванням над беззахисними горопахами такий підхід до справи і не назвеш. Він тільки підливає масла у вогонь і дає обгрунтований привід сумніватися у щирості влади. Після морозів протести розгорілися з новою силою. Стає очевидним, що їх уже не зупинити.
Про оборудки з комунальними тарифами неможливо говорити без огиди і презирства. Те, що цинічні лицедії вдають із себе простаків і клоунів, вже нікого не вводить в оману.
Логіка відповідальності підказує, що осіб, причетних до необгрунтованого підвищення тарифів, мали би спочатку з ганьбою вигнати з посад і провести щодо них хоча б службове розслідування. А у комісію з врегулювання тарифів включити авторитетних осіб з незаплямованою репутацією.
У контексті подій дивно прозвучало публічне звернення Дениса Шмигаля до правоохоронців: знайти ініціаторів протестів. Хіба це важко зробити самому? Ось вони, під боком: керівники НКРЕКП, НАК «Нафтогаз» та їх спільники...