Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 817

Десь у середині 80-х років минулого вже століття випадково зустрівся із тодішнім секретарем комітету комсомолу управління будівництва Хмельницької АЕС Сергієм Ковальчуком. Розговорилися, а він і обмовився, що побував у туристичній поїздці в країнах Західної Європи. «І як там загниваючий?» — запитав, скориставшись тодішнім пропагандистським штампом. Сергій усміхнувся якось сумовито, і відповів: «Якщо він так загниватиме і далі, то ми зогниємо раніше».

Сергій був хлопець з почуттям гумору, але щоб жартувати аж ось так небезпечно для комсомольського лідера, то треба було мати вагомі підстави. Нині вже й не пам’ятаю детально, що він тоді розповідав, але враження були точно не на користь соціалізму.
Може ця зустріч тепер і не згадалася б, якби не потрапила на очі інформація про дітей і внуків тих, хто будували світле майбутнє. Про окремих нащадків очільників компартії знав і раніше. Але, зібрані в одній інформації, вони несподівано відкрили ще одну сторінку недавньої історії.
Дочка Сталіна Світлана 1967 року прийшла в посольство США в Індії і поїхала жити в Штати. Їй чомусь не сподобалося те світле майбуття, яке збудував батько.
Нащадки заклятого ворога Сталіна — Троцького, навіть після смерті вождя світового пролетаріату до СРСР не повернулися, а проживають у Мексиці, США, та Ізраїлі.
Син колишнього першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова Герой Соціалістичної Праці і лауреат Ленінської премії, доктор технічних наук Сергій Хрущов у 1991 році переїхав до США, де читав лекції з історії «холодної войни» в університеті Брауна. Пізніше отримав громадянство і залишився там на постійне проживання.
У 2017 році він, виступаючи з лекцією в Музеї ядерних випробувань Лас-Вегаса в штаті Невада, заявив, що знамениті слова його батька «ми вас поховаємо», адресовані західним державам, були насправді «лише спробою приховати справжню слабкість СРСР».
Внучка Микити Сергійовича по лінії другого сина також живе в США. Правнучка — Ніна Хрущова, викладає на факультеті міжнародних відносин в університеті New School в Нью-Йорку. Викладала хореографію в Майамі і внучка голови КДБ СРСР і Генсека КПРС Юрія Андропова — Тетяна Андропова. Там же, в США, живе і її брат Костянтин Андропов.
Живуть в «проклятій Америці» і нащадки Брежнєва. Племінниця — в Каліфорнії. Правнуки — Дмитро Андрійович і Леонід Андрійович — закінчили Оксфордський університет.
Дочка головного ідеолога пізнього соціалізму Михайла Суслова — Майя Сумарокова з чоловіком і двома синами живе в Австрії. Дочка Горбачова — Ірина Вірганська живе, в основному, в Сан-Франциско, де розташовуються головний офіс «Горбачов-Фонду», в якому вона працює віце-президентом. Внучка живе в Німеччині.
І ніхто чомусь не хоче продовжувати велику справу їхніх батьків і дідів. Ніхто не повернувся в Росію, чи, принаймні, перебрався в ідеологічно близькі Китай, Північну Корею або на Кубу, а пригрілися у «загниваючому капіталізмі». То, виходить, їхні знамениті предки будували «рай» зовсім не для своїх нащадків, заморивши голодом і згноївши в тюрмах і концтаборах мільйони людей…