Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 440

Антимонпольний комітет України здійснює тур по регіональних відділеннях з метою детального спілкування з органами місцевої влади, з місцевим бізнесом в рамках обговорення нової редакції Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та роз’яснення норм вже прийнятого закону.

Під час цієї поїздки відбулась зустріч із представниками ЗМІ області, на якій Голова комітету Ольга Піщанська поінформувала пресу про контроль, який здійснюється комітетом щодо виконання закону «Про держдопомогу» і, звичайно, мова йшла про захист економічної конкуренції на національному та регіональному ринках.
Тут варто зауважити, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 закону про держдопомогу, — це підтримка у будь-якій формі суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності. Але загальна філософія взаємовідносин між державою, місцевою владою і суб’єктами соціально важливих напрямків господарювання, має полягати в тому, що і держава, і влада на місцях, можуть і повинні знаходити шляхи підтримки тієї чи іншої важливої діяльності для народу з одного боку, а з іншого — не порушувати принципів конкуренції, і за рахунок такої підтримки не створювати преференцій іншим. За збереженням цього балансу і наглядає Антимонопольний комітет, попереджаючи про можливі порушення у конкурентному середовищі і, водночас, заохочуючи до діалогу представників влади і громади, аби вони більш активно надавали допомогу там, де вона дійсно необхідна та обґрунтована. З іншого боку, Асоціація міст України давно веде активний діалог із Урядом та Парламентом щодо пошуку шляхів спрощення для органів місцевого самоврядування виконання цього Закону.
– У 2017 році набрав чинності новий Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», — говорить Ольга Піщанська, — а це нові підходи, нове розуміння витрат державного бюджету. Після трьох років впровадження цього державного акту ми зробили потужний ривок вперед, але ще не всі розуміють норми цього закону, для чого він, що впроваджує і що дає суспільству. Тому, проаналізувавши цю ситуацію, Антимонопольний комітет минулого року вирішив активно залучити до такої співпраці і територіальні відділення, аби активізувати процес на місцях.
Керівник експертної групи Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (CESAR) Штефан Сабау, який також брав участь у цій зустрічі, зазначив, що проект має допомогти АМКУ гармонізувати процедури, закони і правила в Україні з правилами Євросоюзу,  оскільки в Євросоюзі державна допомога не ліквідована, проте вона краще структурована і більш ефективна, а її виділення є значно прозорішим.
Звичайно, журналістів цікавили і питання недобросовісної конкуренції саме на Хмельниччині, зокрема голові Південно-західного міжобласного відділення Олегу Федорчуку навели приклад про те, що працівники облгазу не квапляться ставити на облік газові лічильники «Новатора», стимулюючи придбання приладів обліку іншого виробника, на що Олег Миколайович відповів, що звернень про такі порушення від громадян чи організацій не було і, як тільки хтось озвучить таку проблему, реакція буде належною. Голова ж комітету додала, що в Києві про цю проблему відомо і в грудні минулого року вже винесено відповідне рішення саме за зловживання щодо встановлення лічильників,  справа розглядається в суді.
Торкнулися і ціни на газ Голова Антимонопольного комітету наголосила, що в Україні працює ринок природного газу і люди самі можуть обирати собі постачальника блакитного палива. Але на початку року відбулося різке зростання тарифів, в тому числі і через зростання цін на світових ринках газу.
— Разом з тим, ми проаналізували ситуацію і з’ясувалося, що окремі суб’єкти господарювання встановили надвисокі тарифи, зараз відкрито справи відносно цих компаній, за результатами розслідування будуть ухвалені відповідні рішення, — сказала Ольга Станіславівна. Подібні справи відкрито як на Хмельниччині (ТОВ «Хмельницькгаз Збут»), так і ще відносно трьох газопостачальних компаній у сусідніх областях.
Говорилось на зустрічі і про ринок друкованих видань і, зокрема, про те, що не всі друковані носії зазначають повні вихідні дані, завищують тиражі, а це вводить в оману потенційних рекламодавців, завищуючи їх очікування від ефективності реклами, та читачів, які отримують хибне уявлення про впливовість видання. На що Олег Федорчук відповів: «Таке опитування ми проводимо в рамках розслідування справи про недобросовісну конкуренцію, відповідно, ми з’ясовуємо думку суб’єктів, які ведуть діяльність на цьому ринку, стосовно того чи такі дії призводять до недобросовісної конкуренції чи ні. Отримавши відповіді від учасників ринку, ми зробимо висновки щодо такого порушення і, якщо вина такого суб’єкта буде доведена, він відповідатиме згідно із законом».
Загалом на зустрічі представники Антимонопольного комітету всіляко декларували готовність до діалогу із бізнесом, владою і громадою з метою швидшого економічного зростання України.