Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 547

Світ охопила коронавірусна лихоманка. Держави вишикувались у черзі до виробників вакцин. Багаті – за най- ефективнішими препаратами, біднота – за тим, що дадуть. Щеплення майже на всіх континентах уже в розпалі, а Ізраїль фактично завершує його. Ми ж, як завжди, плентаємося в хвості через чиновницьку неповороткість, незрозумілі очікування. Це тим більш обурливо, бо ще торік в Україні створено багатомільярдний фонд для боротьби з коронавірусом COVID-19, частину коштів якого пустили на будівництво доріг.

Нарешті позавчора в Київ доставили першу партію вакцини в кількості 500 тисяч доз. Звичайно, це крапля в морі для нашої великої держави. Але в березні-червні буде ще від 2,2 до 3,7 мільйона доз, запевняють урядовці. Частина препаратів – безкоштовна. Спершу щеплення проводитимуть вакциною британсько-шведської компанії AstraZeneca, яка розробила її спільно з Оксфордським університетом і котра призначена для країн з низьким і середнім рівнем доходів. Застосування цієї вакцини простіше, бо її можна зберігати в холодильнику при плюсовій температурі. Правда, вона менш ефективна, ніж кращі світові розробки. Але, як мовиться, дарованому коневі в зуби не заглядають.
Коли вже мова зайшла про людське життя, то зупинимося на щойно опублікованих офіційних статистичних даних. Торік в Україні померло 616835 чоловік. Найбільше – через хвороби кровообігу – майже 409 тисяч, з них від ішемічної хвороби серця – 285 тисяч. А від коронавірусу COVID-19 у засвіт пішли усього лиш 20 тисяч 709 чоловік. Ні, я не закликаю легковажити коронавірусом! Але, якщо хочемо, щоб українці не мерли як мухи, вкрай необхідно розбудовувати і оснащувати найновішим обладнанням саме мережу кардіологічних центрів.
Знаковою подією в державі за останні дні став форум «Україна-30. Інфраструктура», на якому виступив Президент Володимир Зеленський. Зокрема, він зазначив, що за перший рік реалізації проекту «Велике будівництво» в державі проклали та відремонтували 6,5 тисячі кілометрів доріг, із них державного значення – 4 тисячі кілометрів. Завдання на цей рік теж грандіозне.
Україна розпочне кардинальне оновлення залізничного сполучення між містами, а також реалізацію проекту створення залізничної мережі європейського стандарту (вузька колія). Першу її ділянку Київ-Львів-кордон протяжністю 896 кілометрів почнуть будувати вже цього року із залученням зарубіжних партнерів. У рамках проекту закуплять 39 швидкісних поїздів. Інвестори з Китаю, Південної Кореї, Туреччини вже цікавляться проектом високошвидкісного залізничного руху і готові допомогти збудувати до 2030 року дві тисячі кілометрів колій.
Нове дихання одержить авіасполучення. Буде розбудовано регіональні аеропорти в шістнадцятьох містах. Також перезапустять водне сполучення на морях і річках.
Як бачимо, пріоритет надається осучасненню й розширенню транспортних артерій. І це правильно: розвинена держава повинна мати швидке й комфортне сполучення між своїми регіонами, іншими країнами.
Цьогоріч буде дано зелене світло проекту «Велика реставрація». Мова йде про відновлення замків, музеїв, театрів, інших перлин нашої історичної та культурної спадщини. За три роки відреставрують 150 таких об’єктів.
Плани – грандіозні. Дай Бог, щоб вони реалізувалися, а не стали черговою обіцянкою влади.