Спочатку притча від колишнього прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер: «Коли ваша дитина заробить свої перші гроші на морозиво, то зробіть ось що:

  1. Перед тим, як вона встигне лизнути своє морозиво, вихопіть його і відкусіть 20 відсотків.
  2. Поки дитина буде розгублено витріщатися на вас, відкусіть іще 30 відсотків.

Після цього віддайте їй залишок морозива і поясніть, що так держава чинить зі всіма грішми, які хто-небудь заробляє. І що так буде з кожним морозивом, яке вона собі купить. І що відсоток відкушеного можна зменшити, схопивши за руку того, хто відкушує, вимагаючи пояснити, чому він відкушує саме стільки. Якщо так будуть робити всі батьки, то є надія, що виросте покоління людей, котрі розумітимуть, що у держави немає своїх грошей – є тільки кошти платників податків. І що платники податків не просто можуть, але й повинні стежити за тим, як державні чиновники витрачають їхні гроші».

А тепер по суті. Аналітична група «Ціна держави», посилаючись на дані МВФ, оприлюднила результати досліджень, згідно з якими Україна посідає п’яте місце у світі з витрат на правосуддя у співвідношенні до ВВП. І в цьому нічого поганого немає, адже міцна правова система – то запорука існування держави і гарантія дотримання прав і свобод її громадян.

Ось тільки за оцінками індексу якості державного управління Світового банку (WGI), Україна належить до найбільш відсталих держав у галузі забезпечення верховенства права, посідаючи 158 місце у світі! І все б нічого, якби не один маленький нюанс: так неефективно витрачаються наші кошти. Не раціонально для платників податків, звичайно ж, бо для служителів Феміди, напевно, дуже таки ефективно. Це ж виходить, що правосуддя інших держав світу працює в рази ефективніше, а обходиться їхнім громадянам значно дешевше. У нас же склалася така система, при якій гучно оголошують про початок якихось резонансних справ, але зовсім не чутно про їхнє не менш гучне завершення. То чи не час хапати за руку нардепів, які формують бюджет, і чиновників, які його витрачають?