Призупинення роботи ТК «Буковель», яке сталося минулої п’ятниці, не вразило. Швидше, викликало подив: невже?! Це рішення про тимчасове закриття пролунало просто як сумна післямова до роботи найбільшого гірськолижного курорту України не просто під час карантинних обмежень, а й у дні січневого локдауну. За словами заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, причиною спалаху захворюваності на коронавірус на Прикарпатті стали іноземні туристи і гірськолижний курорт «Буковель».

Івано-Франківська область потрапила до «червоної» зони ще 26 лютого. Проте Буковель працював, нехай і без відкритих кав’ярень та ресторанів, але гірські схили й готелі були заповнені лижниками. Почалися протести місцевих підприємців, які вимагали рівних умов карантину для всього бізнесу в «червоній» зоні. 12 березня було прийнято рішення про призупинення роботи Буковелю.

До слова, «другого Буковелю» у Києві побоюється його мер Віталій Кличко. Адже якраз сьогодні у столиці повинен відбутися футбольний матч («Шахтар» — «Рома»), на який з усіх регіонів збирається приїхати до 35 тисяч глядачів.

Невже ми забули про подібний матч, який відбувся якраз рік тому на півночі Італії, після якого і почалися у них чорні жнива коронавірусу? Чужі смерті не вчать нас нічого. Але ж і на свої не надто зважаємо. Чи це поки ця біда не торкнеться особисто?

До речі, усе більше областей стають «червоними». Тому можливість чергового суворого локдауну стає все більш реальною.

Найкраще, зрозуміло, запобігти хворобі, максимально захиститися. Саме для цього й проводиться вакцинація, розпочата у нашій державі ще 24 лютого. На жаль, темпи її не вражають — поки що майже 80 тисяч наших громадян отримали щеплення проти коронавірусу. Це схоже на краплю в морі.

Кілька днів тому міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначав, що Україна може вийти на кількість 14 тисяч щеплених за добу, а вакцинуємо ж поки лише 9 тисяч. Є сподівання, що хід кампанії значно пришвидшиться після відкриття мобільних кабінетів щеплень.

Погодьтеся, альтернативи вакцинації таки немає. Скільки б не було противників, але вакцинується весь світ. І ті країни, у які багато хто з нас захоче поїхати, вимагатимуть довідку про щеплення. Отже, що? Авжеж — вакцинуватися! Ось лише коли вдасться нам це зробити? Чи зможемо таки досягти потрібного темпу вакцинації? І справа зовсім не у закордонних поїздках, а у збереженні нашого здоров’я. Чим швидше провакцинуємося, тим менше хворітимемо й меншими будуть наші втрати.

Минулого тижня в Україні раптом виринули з минулого «Харківські угоди». Варто нагадати: у 2010 році Верховна Рада (236 депутатів) проголосувала за угоду між Україною та Російською Федерацією про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території нашої держави до 2042 року в обмін на зниження ціни на газ. Опозиція чинила шалений опір і ще тоді назвала підписану угоду державною зрадою.

І ось тепер, за дорученням Ради національної безпеки та оборони України, СБУ розпочала досудове розслідування щодо обставин підписання та ратифікації цієї угоди. РНБО вважає, що угода сприяла зміцненню збройних баз РФ на півострові, стала однією з причин окупації Криму Росією і вплинула на початок війни на Донбасі у 2014 році.

Однак, стверджують фахівці, Конституція України не передбачає юридичної відповідальності народних депутатів за голосування чи висловлювання в парламенті. Тож нині складно спрогнозувати подальший розвиток подій.

Насамкінець. 14 березня у нашій державі відзначався День українського добровольця. Указом Президента орденом «За мужність» III ступеня нагороджено 67 добровольців, 64 із них – посмертно. Ви бачите ці цифри?! Схилімо в глибокій шані наші голови. Своїм життям під мирним небом ми завдячуємо і їм.

Тетяна КІРИК, черговий оглядач «ПВ».