Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 467

Напередодні звіту Віолети Лабазюк за 100 днів своєї діяльності на посаді голови обласної ради з Києва надійшла приємна звістка: Хмельниччина посіла другу почесну сходинку в державному рейтингу за критеріями прозорості та відкритості органів влади.

Власне і ця зустріч з журналістами відбулася з ініціативи Віолети Олександрівни. Вона люб’язно вирішила поділитися своїм баченням поточної ситуації, здобутками колег-депутатів та планами.
Передусім Віолета Лабазюк підкреслила, що Хмельниччина має власну стратегію розвитку до 2027 року. Депутати і працівники апарату обласної ради чітко керуються нею у своїй діяльності, яка попри карантинні обмеження, тривала плідно: «Протягом звітного періоду пройшли 3 сесії і проведено 4 пленарні засідання, На них розглянуто майже три десятки питань. Ухвалено
28 рішень і лише одне питання не знайшло підтримки серед депутатського корпусу».
До безперечних здобутків Віолета Олександрівна зараховує те, що в області оперативно розглянули проекти та затвердили програму централізованого забезпечення закладів охорони здоров’я обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2021-2023 роки; програму розвитку та  підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Хмельницької обласної ради на  2021 рік; комплексну програму соціального захисту населення на 2021 – 2025 роки.

Також внесено зміни до програми централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним обладнанням, медикаментами та виробами відповідного призначення на 2016-2020 роки; цільової соціальної програми «Молодь Хмельниччини» на 2016-2020 роки. Загалом депутати обласної ради контролюють виконання 65 цільових програм.
Обранці були досить активними і під час розгляду інших питань, а у випадках, коли їм бракувало повноважень, зверталися до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради.
Віолета Лабазюк особисто докладає багато зусиль для взаємодії з представниками від Хмельниччини у парламенті. Вона окремо розповіла про робочий візит до нашого регіону Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова: «Я висловила йому переконання, що найближчим часом на законодавчому рівні будуть знайдені шляхи вирішення фінансування добудови 3 і 4 енергоблоків. Хмельниччина зацікавлена в розбудові ХАЕС, адже це збільшить кількість робочих місць та обіцяє суттєві надходження до бюджетів. Також я порушила перед Головою Верховної Ради України питання щодо перегляду тарифів на електроенергію для населення області та, зокрема, для мешканців, які проживають у  30-кілометровій зоні ХАЕС».
Сама голова обласної ради теж побувала в багатьох населених пунктах Хмельниччини, де відвідала заклади освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення, бюджетоутворюючі підприємства. Вона також спілкувалася із громадянами. Маючи успішний досвід депутата, політика і громадського діяча Віолета Олександрівна прагне налагодити порозуміння із головами ОТГ і хоче краще вивчити стан справ на місцях.
Після поїздок Віолета Лабазюк ініціювала  проведення семінарів на тему «Інструменти залучення ресурсів для розвитку громади». Разом із представниками Агенції регіонального розвитку організувала два подібних семінари: у Волочиській та Красилівській ОТГ. Голова обласної ради переконана: «Враховуючи складну економічну ситуацію у державі, громадам потрібно вчитися самим заробляти гроші та залучати інвестиції…
З грудня 2020 року розпочалася ревізія 104 комунальних підприємств Хмельницької обласної ради. Уже перевірено понад 60 з них.
В господарстві області тон задає агросектор. Тут Хмельниччина входить до п’ятірки лідерів України. Показово, що 70 відсотків урожаю збирають агрохолдинги, а 30 відсотків — фермери.
Одним із механізмів підтримки діяльності сільськогосподарських підприємств на сьогодні є «Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки». Назріла необхідність розробити новий документ.
Важливу роль відіграє в економіці та соціальній сфері малий та середній бізнес. У ньому задіяні 15 тисяч малих та середніх підприємств. Крім цього, в області нараховується 55 тисяч 436 працюючих суб’єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб.
З метою сприяння їх подальшому розвитку 16 лютого в приміщенні Хмельницької торгово-промислової палати відбулося засідання круглого столу «Реалізація на регіональному рівні державної політики з питань фінансової підтримки підприємництва».  Серед  ключових питань на ньому йшлося і про нестачу кваліфікованих кадрів. 
У тому ж приміщенні Торгово-промислової палати з ініціативи Віолети Лабазюк 23 лютого відбувся ще один круглий стіл на тему булінгу (так іменується цькування). Чимало дітей та підлітків страждають від приниження  як з боку сторонніх, так і з боку близьких людей, про що свідчать скарги і обмін думками у соцмережах. Відтак голова обласної ради анонсувала соціальний проект  «Школа без булінгу».
Ще однією ініціативою Віолети Лабазюк став проект «Питна вода». Він стосується абсолютної більшості населених пунктів і громадян Хмельниччини.