Брехунів і обіцяльників серед владної верхівки й політичних партій у нас розвелася тьма-тьмуща. Завдяки державним постам, корупції вони збили величезні особисті статки й продовжують збагачуватися. І чим чинуші солодше брешуть народу (знизимо ціни на газ вдвічі, зробимо достойні зарплати й пенсії), тим більше простий задурманений українець їм вірить. Недаремно ж хтось придумав прислів’я: «Чому бідні, бо дурні. Чому дурні, бо бідні»...

Відсутність дієвого контролю за владою, її змичка з бізнесом, підкупи громадян на виборах, страх людей втратити роботу і їхня згода на зар- плату «в конвертах», а також десятки інших чинників призвели до того, що майже половина економіки України пішла в тінь. При новому главі держави ситуація потроху почала виправлятися. Однак, на думку аналітиків, економістів, обсяг тіньової готівки складає щонайменше 700 мільярдів гривень на рік. Це – величезні кошти за українськими мірками, які могли б піти на пенсії, зарплати бюджетникам, але осіли в кишенях спритних ділків та їхніх покровителів у владі, в правоохоронних органах, податковій.
Звичайно, з несплатою податків треба боротися жорстко, силою закону. Так і діють у більшості країн світу. Правда, є ще паралельний шлях – податкова амністія. Україна нарешті теж пішла цим шляхом. Позавчора в парламенті прийнято за основу відповідний законопроект. Добровільне декларування вводиться для того, щоб фізичні особи могли узаконити свої активи, отримані за рахунок доходів, із яких не були сплачені податки.
За браком місця не буду перераховувати все, за що треба заплатити, але передусім йдеться про валютні цінності, нерухомість, земельні ділянки, транспортні засоби, коштовності, антикваріат та інше. Не можна буде задекларувати тільки кошти, отримані злочинним шляхом, а також готівку. Декларанта не оштрафують, якщо він одноразово сплатить 5 відсотків за внутрішні й 9 – за закордонні активи. Як зазначив ініціатор законодавчих змін Володимир Зеленський: «Верховна Рада показала, що може працювати в інтересах громадян і заради зміцнення нашої держави...».
Цю ейфорію гаранта поки зарано поділяти. Зміни в суспільстві даються важко. Прикладом може послужити жорсткий спротив реформуванню судової системи, діяльності антикорупційних прокуратури та суду, Національного антикорупційного бюро. Однак похвально, що врешті зроблено важливий крок до детінізації економіки.Чи одержить бюджет завдяки новому закону після його прийняття значні кошти? Ще рано гадати, але світовий досвід показує різні приклади. З двадцяти країн, що проводили амністію, були і успішні, і неуспішні реформи. Найвдаліше спрацювали в Туреччині. В 1998 році турки дозволили покласти в банки необмежену кількість коштів, які не обкладалися ніякими податками, а їх походження нікого не цікавило. З тіні було виведено двадцять мільярдів доларів!
Та повернімося в стіни вітчизняного парламенту, який дійсно в останні дні став центром прийняття важливих рішень. Так, ухвалено законопрект про розблокування процесу великої приватизації. Від продажу неефективних державних підприємств уряд планує залучити до бюджету майже 12 мільярдів гривень. Прийнято закон про цифрові паспорти, які спростять життя громадян і бізнесу в державі.
Цього тижня пролунав тривожний дзвіночок для всесильного олігарха Ігоря Коломойського: Антимонопольний комітет України оштрафував його підприємства за неконкурентний продаж нафтопродуктів на 4,7 мільярда гривень. США, які нещодавно ввели санкції проти Коломойського, похвально поставилися до такого кроку.
Може, в нашій державі дійсно почали серйозну боротьбу з корупцією, за очищення економіки, за рівні права в підприємницькій і бізнесовій діяльності для всіх? Повіримо в це?