До Дня сміху 1 квітня національно-патріотичні почуття українців полоскотали радісною звісткою: МЗС України подало досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку «нематеріальної спадщини ЮНЕСКО». Процедура утвердження триватиме принаймні два роки.

Напередодні онлайн-зустріч у Нормандському форматі показала, що українські справи намагаються вирішити без нашої держави. Тут би і проявити доморощеним «дипломатам» професіоналізм та ретельність. Натомість вони займаються піаром.
Не кожному українцю пощастить поласувати цією корисною стравою. Згідно з розрахунками, каструля пісного борщу для традиційної сім’ї обійдеться у 20-25 гривень. Якщо додати до нього м’яса, помідорів та спецій— то його вартість сягне 80 гривень! І це без часнику, шкварок та сметани…
Зрозуміло, що громадяни на мінімальній пенсії, або зарплаті, сплативши божевільні комунальні тарифи, не зможуть собі дозволити такий «делікатес».
У цьому контексті вираз «нематеріальна культурна спадщина» дуже доречний. Поки нужденні українці смажитимуть яєчню, варитимуть напівфабрикати, або споживатимуть печену бараболю із салом, рецептом борщу скористаються інші народи.
А що станеться, коли почнеться розпродаж українських чорноземів? Вартість продуктів однозначно зросте! Старожили згадують, що в 1932-33 роках варили бурду з лободи. Її поки що не номінували у ЮНЕСКО. Шкода, бо вона врятувала життя мільйонам громадян.
Сьогодні декому із затятих оптимістів може знадобитися розробка українця Сергія Лисіна — «розумні окуляри», яка у березні здобула золоту медаль на Женевській міжнародній виставці. Достатньо через скельця глянути на страву, зображення зафіксують та відправлять на сервер, де невідомі добродії порахують калорійність і повідомлять інформацію на екрані смартфона. Цілком імовірно, що хтось із співвітчизників винайде такий оптичний прилад, через який бурда з лободи виглядатиме як борщ.
Україною крокує «діджиталізація», — інтелектуальний потенціал нації витрачається не на удосконалення реальності, — а на створення ілюзій і системи стеження.
Кабмін ні з того ні з сього підняв плату Укрпошти на доставку пенсій. З 1 квітня ця послуга зросте з 1,15 до 1,3 відсотка, а в селі та селищах міського типу з 2,3 до 2,65 відсотка. 
Замість того, аби урізати захмарні зарплати «ефективним менеджерам» підприємства-монополіста, традиційно вирішили заробити на дідові і бабі, які і так ледве кінці з кінцями зводять. Тепер люди похилого віку марикують, який інгредієнт вилучати з борщу. Були б у них смартфони, вони би уявляли себе у «країні мрій».
А от народна депутатка від «Слуги народу» Анна Колісник такий дорогий гаджет має і у ньому зізналася, що «пора валити з України».
Триває активна імітація боротьби з корупцією. Нам вкотре балакають про давноминулих Віктора Януковича та Миколу Азарова. Порпаються в торішньому бадиллі, замість того, аби збирати нинішній щедрий урожай. Журналісти вже втомилися розповідати про зловживання в Укр-
залізниці, «Нафтогазі України» та інших державних структурах.
Про це посадовці нічичирк. Зате анонсували неконституційний орган боротьби з дезінформацією. Хто і що під цим буде розуміти? Як на мене, то першими кандидатами на розправу за фейки є Максим Степанов і Денис Шмигаль.
Однак у Верховній Раді лежить законопроект «Про ЗМІ», де терміном «об’єктивність» хочуть закрити рот тим громадянам, які не втратили почуття іронії та здорового глузду. Таке вже було у тридцятих роках минулого століття. Саме тоді, коли замість борщу їли варену лободу.