Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 600

Минулий тиждень був надто тривожним. Незважаючи на домовленості про перемир’я, продовжує загострюватися ситуація на Донбасі, гинуть захисники України.

 Додала жару до вогню також звістка про те, що Російська Федерація нарощує свої війська біля східних кордонів і в окупованому Криму. Навіть Папа Римський Франциск закликав помолитися за зниження напруженості на окупованій частині Донбасу.
 Захвилювалася і Європа. 16 квітня у Парижі відбулася зустріч Володимира Зеленського з Президентом Франції Еманюелем Макроном. До них також приєдналася по відеозв’язку канцлер Німеччини Ангела Меркель.
 Про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України заявив і Президент США Джо Байден.
 Попри усі тривоги й страхи, попри усі негаразди — зовнішні й внутрішні — ми продовжували жити (нехай і в «червоних» та «помаранчевих» карантинних зонах) та працювати. Верховна Рада, до прикладу, збиралася на позачергові засідання. На одному з них у першому читанні прийнято законопроект, який передбачає відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. За умисне декларування недостовірної інформації передбачено обмеження або й позбавлення волі на термін до двох років.
Однак, на думку окремих експертів, нелегко буде доводити умисність декларування недостовірної інформації. Може, суб’єкт декларування просто помилився, забувши внести до декларації, приміром, скромний будиночок десь на узбережжі в Іспанії чи розкішний автомобіль. Про такі дрібниці легко ж забути, правда? І спробуй тут довести, що це умисна дія!
 Минулого тижня в країні продовжувалася вакцинація проти COVID-19. Наша область отримала вакцини CoronaVak китайського виробництва та американську Pfizer. Звісно, кількість доз невелика, але, як кажуть лікарі, це краще, ніж нічого. Разом з тим, Міністерство охорони здоров’я має амбітні плани: до кінця року вакцинувати 70 відсотків дорослого населення країни. Я думаю, ми теж зможемо допомогти. Чим? Поїдемо на Мальдіви! Не дивуйтеся, просто на островах пообіцяли вакцинувати й туристів-іноземців. Щоправда, невідомо, скільки це може коштувати. Але я думаю, що, знайшовши гроші на поїздку, не так уже й важко буде заплатити за щеплення. То що, витягуйте свої долари, поїдемо до океану!
 Особливо, думаю, це актуально буде для наших пенсіонерів. Адже нині мобільність повинна бути для них на першому плані. Чому? Та тому, що відповідно до постанови Кабміну, пенсії та соціальні виплати з 1 вересня 2021 року можна буде отримувати лише через банки. Втім, наші чиновники виявили милість і зробили винятки, залишивши можливість адресної доставки для таких категорій: людей із інвалідністю І групи; тих, які за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду; осіб, які досягли 80-річного віку тощо.
 Тобто, якщо вам не 80, а лише 76 років (чи й усього 70!), якщо ви ще самостійно човгаєте і самі готуєте собі їсти, мусите ставати ще мобільнішими. Готуйтеся до того, що з 1 вересня листоноша не принесе вже вашу злиденну пенсію. Пенсію перерахують вам на картку, з якою ви підете до банкомата, щоб зняти гроші. А щоб дістатися до нього, вам треба протрястися по вибоїнах в автобусі до райцентру кілометрів 20 чи 30. Вистояти чергу, бо ж тепер до банкомата з’їжджатимуться пенсіонери з усього району. І постаратися встигнути на автобус (якщо він буде!), щоб повернутися додому. При цьому витративши гривень сто на дорогу. А ще «назубок» треба вивчити пін-код й всілякі різні необхідні речі, аби вашу картку з першого разу той самий банкомат не проковтнув...
 Ну ось, якось так. Досить того, що пенсії у сільських пенсіонерів копійчані, то тепер у них ще хочуть відібрати розкіш отримувати їх вдома.
 Чим заслужили вони таке ставлення? Можливо, тим, що всупереч труднощам, усе ще продовжують жити?