Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 584

В останній перед Великоднем тиждень бажано було б писати про тишу, про душевний спокій, про очищення нашого життя від зла. На жаль, не виходить. Попри наказ міністра оборони Росії Сергія Шойгу про відведення російських військ від кордонів України, напруження на Донбасі не спадає. З початку року там загинули 29 військових Збройних сил України. З початку квітня російська сторона вийшла з угоди про припинення вогню, що діяла з серпня минулого року, кількість обстрілів зараз вища, ніж у другій половині 2020-ого, частіше використовуються безпілотними для наведення цілі, дистанційне мінування. А масштабні навчання росіян біля українського кордону начальник Генерального штабу Збройних сил України у 2014-2019 роках Віктор Муженко вважає відпрацьованим можливим сценарієм бойових дій.

 Та попри неспокій у державі, не бракує гучних святкових сценаріїв. Ось заступник голови фракції «Слуга народу» Микола Тищенко, незважаючи на червону зону в столиці, влаштував грандіозну вечірку в ресторані на честь народження своєї дружини. Нашуміла історія з його рестораном «Велюр», отже, нічого не навчила. Бо справжнім господарям життя начхати на правила, на закони. У них все у велюрі.
До речі, вже наступного дня після гучної вечірки однопартійця президент Зеленський зібрав усіх причетних, аби обговорити, як Україна бореться з третьою хвилею пандемії. А ось тут якраз справи не такі радісні, як на збіговиську ситих і знахабнілих. В Україні два щеплення від COVID-19 отримали менше людей, ніж у країнах третього світу. В Бангладеші другу дозу вакцини отримали понад 1,97 мільйона громадян, у Болівії — 188 тисяч, а в Україні станом на ранок 28 квітня — лише 9 осіб.
Попри пандемію коронавірусу влада недостатньо профінансувала галузь охорони здоров’я. «Фактично нам не вистачає понад 100 мільярдів, — заявила народна депутатка, член Комітету охорони здоров’я Яна Зінкевич. — Ми всі пам’ятаємо обіцянку Зеленського на початку його каденції, що на медицину відводитиметься 5 відсотків ВВП. На жаль, цього так і не відбулося». Крім того, перевірка фонду з боротьби з COVID-19 виявила порушення на майже 407 мільйонів гривень.
Та й на тлі таких неоптимістичних фактів маємо просто шокуючі здобутки. Одіозний народний депутат Ілля Кива захистив дисертацію і став кандидатом наук з державного управління. За словами Киви, він п’ять років готував дисертацію. «У мене три вищі освіти, на секундочку. Я закінчив академію МВС із «червоним» дипломом і після цього почав потихеньку писати дисертацію». Коли ж один із членів комісії запитав нардепа, що означає термін «демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат», який згадується в дисертації, Кива заявив: «Відповідь на це ми дамо в наступній нашій науковій роботі». І все ж 13 членів комісії проголосували одноголосно, і Кива став кандидатом наук. Недаремно львів’янин Олександр Ябчак спалив документ про своє наукове звання, назвавши звання кандидата наук остаточно дискредитованим.
Мабуть, саме завдяки «новому менеджменту, «новим управлінцям», які почуваються у корупційних «маневрах», як риба в воді, найприбутковіші підприємства стали раптом збитковими. Мільярдні збитки за минулий рік у НАК «Нафтогаз України», «Укренерго», «Енергоатом». Та замість того, щоб рятувати ситуацію, український президент пропонує розробити новий закон про статус олігархів, завдяки якому «олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів». Виходить, тих, хто мали б сидіти у в’язниці, узаконять? «Закучерявив», що й казати.