Він — людина з загостреним почуттям справедливості та діяльною життєвою позицією. Людина з крутим характером, яка не боїться говорити правду у вічі. При цьому шляхетна, відверта та відкрита. Саме тому в свої 28 років — вже досить публічна і відома не лише на теренах Хмельниччини. Знайомтесь, Віктор БУРЛИК — депутат Хмельницької обласної ради 7-го та 8-го скликань, голова депутатської комісії з питань гуманітарної політики.

— Пане Вікторе, людина, яка йде в політику, перш за все, має мету щось змінити, бо для чого йти?
— Я думаю, що основна функція будь-якого політика, якщо він відповідальна людина, — змінювати ситуацію. Якщо ти не вмієш змінювати ситуацію, то навіщо йти в депутати?
— Але ж ви вперше стали депутатом обласної ради в 2015-му, коли час потребував вирішення цілої низки питань, які необхідно було порушувати, на мій погляд, ще десятки років тому. Чому не було помітних змін, на які чекали виборці?
— Дві каденції важко порівнювати, бо в попередній ми зайняли нішу опозиції. І досить важко впливати на прийняття рішення, коли воно приймається більшістю голосів. Ми могли лише чинити супротив, коли мова заходила про недоцільні ініціативи, які суперечать здоровому глузду та логіці, і ми їх ламали. Зараз інша ситуація. Ми зайшли потужною політичною силою “Команда Симчишина”, і наша мета — досягти таких позитивних змін в області, які відбулися в Хмельницькому.
— Бажання одного депутата та й навіть 13-ти може нічого й не змінити… Як переконати інших?
— Пам’ятаєте, колись більшістю завжди була провладна партія. А тут від провладної партії усього 9 депутатів із 64-х. Але річ навіть не в цьому. «Команда Симчишина» в обласній раді готова працювати з усіма шістьома політичними партіями, які за результатами виборів пройшли до обласної ради. Адже в роботі обласної ради є політична і господарська складові. Ми налаштовані так, щоб переважала господарська. Та й для обласної ради питання коаліції трохи перебільшене, бо обласна рада не формує державну політику.
— Ви очолили дуже серйозну ланку — комісію з питань гуманітарної політики. До її складу від «Партії Симчишина» увійшло всього два депутати, ще 10 — депутати від інших фракцій. Конструктив є?
— Це досить велика комісія, яка займається і питаннями охорони здоров’я, і освіти, і соціальної політики, молоді, спорту та релігії, тобто вона об’єднує майже 80 відсотків профільних питань. До складу комісії входять представники усіх фракцій, але це, передусім, висококваліфіковані спеціалісти своєї галузі, причому практики з величезним багажем знань і досвіду. І моє завдання, щоб думка фахівців була почута, щоб з нею рахувалися і, відповідно, щоб до неї дослухалися депутати у сесійній залі під час голосування.
— І що, жодного разу не було намагань політизувати комісію, яку ви очолюєте? Так званої монобільшості немає?
— Було. Наприклад, питання по боксу деякими силами політизувалося. Але нам вдалося владнати це питання, адже коли боксер виходить на ринг у жовто-блакитній майці, представляючи на міжнародних змаганнях нашу державу, перемагає, то він робить здобуток для України, для області, а не для якоїсь політичної партії. Ми виділяємо кошти з обласного бюджету, спортсмен має розуміти, що його перемога важлива для нас. І якщо вже мова зайшла про спорт, то дізнався про вельми серйозні речі, а саме, про суттєвий рівень корупції при розподілі бюджетних коштів, у тому числі і так звані відкати, причому солідні відкати — понад 50 відсотків. Якщо ми виділяємо на спорт більше 20 мільйонів на рік, то про що ми говоримо? Про що може йти, так само, мова, коли на департамент молоді і спорту виділялись серйозні кошти, а він витрачав їх, як хотів, зокрема, на досить екзотичні види спорту, часто на малопотрібні речі. Особисто зустрічався з головою обласної адміністрації, було цікаво почути думку, бачення з цього приводу. Мені сподобалася його конструктивна позиція. Зараз цей департамент ліквідований, приєднаний до освіти. Там буде новий керівник, сильний керівник. Вважаю, що маємо культивувати ті види спорту, в яких ми сильні, успішні, які можемо просувати і популяризувати на міжнародному рівні. Один із них — той самий бокс. У нас є досить багато майстрів спорту. Є багато здобутків. Є програма боксу, яка була проанонсована на сесії — це програма і для інших видів спорту, на яку спрямовано майже три мільйони гривень. Вважаю, це суттєвий поштовх для спортсменів, і вони мають розуміти, що це потрібно не тільки їм і їхнім тренерам, а й області. Якщо ж говорити про інші галузі, то ми поставили перед собою мету — об’їздити всі комунальні заклади, які входять до нашої юрисдикції, щоб не почути про їхню роботу лише з трибуни, а побачити на власні очі. І ми вже це робимо.
— І що побачили на власні очі?
— Кричущі факти. Судіть самі: на Берездівську школу-інтернат виділялися кошти, але жодного учня в цій школі не було. П’ять разів комісія попередньої каденції виносила рішення виїхати туди, але чомусь цього так і не зробила. Якщо взяти фірму «Фармація», то там була лише юридична особа, а вся бухгалтерія та велика кількість людей працювали на іншу юридичну особу. Простими словами, на складах підприємства не було жодної одиниці ліків, їх брали з іншої фірми, продавали і отримували 15 відсотків. Депутати підтримали рішення нашої комісії про ліквідацію цього підприємства. А виявленими порушеннями зараз займаються правоохоронні органи. До речі, все обладнання, хоча воно й десь застаріле, ми передали іншим медичним закладам, які зможуть його використовувати. А щоб не з’явився дефіцит ліків, усім аптекам повідомили, щоб вони не розраховували на так звану «Фармацію» і завчасно могли замовити ліки в інших фірмах. Були зафіксовані випадки, коли деякі комунальні заклади працювали «під посади», бо потрібно було когось працевлаштувати, чимало порушень виявили щодо орендованих приміщень комунальної власності, зокрема заниження орендної плати. Також на окремих підприємствах з порушеннями нараховувались премії. Виявили нестачу матеріальних цінностей в особливо великих розмірах в обласному методичному центрі культури й мистецтва.
— Але ж комісія — це дорадчий орган. Вона детально вивчає і надає рекомендації, а сесія приймає рішення. Які вже є рішення комісії, підтримані депутатами? Іншими словами, що ви вважаєте найбільшим своїм досягненням за пройдений період?
— Насамперед, це те, що сесія підтримала рішення депутата від «Команди Симчишина» Артема Ромасюкова про виділення
20 мільйонів гривень на добудову школи на Озерній. Це найбільша школа в Україні за кількістю перших класів. Розуміючи, що на Озерній демографічний бум, в класах по 30 учнів, важливо забезпечити дітям якісну освіту.Прийнято рішення про виділення коштів на дуже дорогий (80 мільйонів), але так само дуже потрібний апарат для обласного протипухлинного диспансеру — лінійний прискорювач, який під час проведення хіміотерапії вбиває лише пошкоджені клітини. Таких апаратів усього кілька в Україні. Буде тендер, лікарі вже проходять навчання, бо це серйозне обладнання. І я вдячний депутатам, що проголосували за це рішення нашої комісії. Нещодавно відкрили сучасний кардіоцентр — один з найпотужніших в Україні. Вирішується дуже серйозне питання реалізації в області інноваційного проєкту із впровадження сучасних методик інфекційної та імунологічної безпеки компонентів донорської крові. Наразі ТОВ «Біофарма Плазма» пропонує створити такий центр на базі Хмельницького обласного центру служби крові. Оскільки вже не буде державної субвенції на наш центр крові, і обласна рада близько 20 мільйонів повинна виділяти на його утримання, нам ця пропозиція вигідна. Тим більше, що компанія «Біофарма Плазма» має багатий досвід в сфері організації діяльності центрів, що забезпечують повний цикл роботи, починаючи із забору плазми крові від донорів, до її аналізу, переробки та виготовлення з неї життєво необхідних препаратів, із використанням високотехнологічного обладнання та дотриманням світових стандартів. Ми виїжджали у Черкаси, де вже працює такий центр, і в цьому переконалися. Побачили на власні очі автоматизовану лінію забору крові, яка повністю виключає людський фактор. Вартість такої лінії понад мільйон євро. Якщо ж говорити про наш центр крові — він у плачевному стані. Тому, ще раз скажу, для нашої області ця пропозиція вигідна, до того ж, ми нічого не втрачаємо, оскільки мова йде не про продаж нашого центру крові з молотка, а про довгострокову оренду. Більше того, будівля нашого центру буде капітально відремонтована, буде обладнане приміщення для забору крові, лабораторія із сучасними аналізаторами, що дозволять оперативно перевіряти якість донорської крові. Фахівці центру освоять нове обладнання та сучасні технології, і компанія гарантує для них працевлаштування та усі соціальні гарантії.
— Відомо, що комісія, яку ви очолюєте, винесла на сесію питання про ліквідацію трьох оздоровчих дитячих закладів, залишивши лише Староушицький санаторій. Депутати підтримали його на сесії. Чим продиктоване таке рішення?
— Ми не хотіли, звичайно, закривати ці заклади, але є реформи, які диктує держава. Наприклад, від санаторіїв забрали державну субвенцію, тепер вони повністю на утриманні області. Не мало-не багато — 16 мільйонів на рік. Ми їх усі з комісією об’їхали і побачили, що вони в незадовільному стані, і діти їдуть туди, як на каторгу: старі меблі, примітивні побутові умови, медобладнання давно відпрацювало свій ресурс, з розваг — хіба що м’ячі. Тому ліпше за ці кошти зробити один, але класний, сучасний, щоб діти дійсно там оздоровлювались. А панські маєтки, у яких ці оздоровчі заклади розміщувались, той самий Великий Жванчик, Маліївці перепрофілювати, бо якщо ліквідуємо, то від них нічого не залишиться, місцеві жителі виріжуть і двері, і вікна — все, що може знадобитися в господарстві. Тому на тій же сесії прийняли рішення про створення комунального підприємства «Маліївецький музей». Там є палац графа Орловського 17 століття, плюс дивовижний водоспад. Тим більше, що за час пандемії, коли кордони закриті, посилилася мотивація для внутрішнього туризму. Хотілося б, щоб цей заклад був привабливим для туристів, нарівні з Меджибожем.
— Ну, а проблеми були, до прикладу, з киснем?
— Дійсно, була ситуація, коли відчувався дефіцит кисню в області, але проблема виникла не тому, що область не виділила кошти, а через відсутність самого кисню. Нам вдалося досить оперативно вирішити це питання. Підключалися буквально всі, в тому числі й меценати. За часом це збіглося з роботою сесії, тому було прийнято рішення про будівництво модульних кисневих станцій. Адже минулої осені, коли надійшла одна з перших потужних хвиль, то потреба в кисні була набагато менша. Взагалі щодо коронавірусу намагаємось рішення приймати швидко.
— Ви сказали, що мали розмову з головою облдержадміністрації, і вам сподобалась його конструктивна позиція щодо питань спорту. А, взагалі, є якийсь поступ на зближення депутатів, облради й ОДА? Пам’ятаю, був час, коли вони буквально відгородили територію, позачиняли на замки двері, які з’єднували два крила приміщення.
— Така модель держави. Якщо, приміром, в міській раді керівник виконавчого апарату і міської ради — одна людина, і, виходить, що сам собі шкодити не буде, то тут є голова обласної ради і голова адміністрації. Тобто, виходить, що депутати виділяють кошти, а їх фактичним розпорядником є адміністрація. Зараз протистояння, чи якоїсь напруги, можна сказати, немає, але якісь амбіції є. Дійсно, не так давно й решітки ставили між корпусами. Думаю, ми повинні розуміти, що так не має бути. Ми, «Команда Симчишина», прийшли до обласної ради працювати і будемо намагатися досягти такого рівня, який є в міській раді — робота на результат, а не політичні гойдалки.