Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 644

Хто планував полетіти до Білорусі найближчим часом, навряд чи зможе це зробити. 25 травня український уряд ухвалив рішення про призупинення авіасполучення з Білоруссю.

Заборона польотів викликана тим, що минулої неділі у Мінську затримали засновника каналу Nexta Романа Протасевича. Для цього було повідомлено про замінування літака компанії Ryanair, який прямував із Афін до Вільнюса і в якому перебував опозиційний блогер. Літак здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська.
Світова спільнота обурено відреагувала на інцидент, вимагаючи негайного звільнення Протасевича і накладення економічних санкцій на Білорусь. Авіакомпанія Ryanair взагалі назвала ситуацію з посадкою літака в Мінську актом повітряного піратства.
Цю подію досить жваво обговорювали в Україні. І тому дещо на задній план відійшла інша подія, яка до того обговорювалася ще жвавіше, — прес-конференція Президента Володимира Зеленського за підсумками дворічного перебування на посаді.
Наш Президент повідомив, що ми будуємо країну без олігархів, без війни, з реформованими судами, з продовженням «Великого будівництва». Ми будуємо країну без бідності. У Президента є політична воля завершити у нашій державі епоху бідності, однак не все так просто. Особливо важко долати бідність нині, коли у нас іде війна, триває пандемія коронавірусу.
Звичайно, усе непросто. І зрозуміло, що легкого шляху не може бути. Тим часом народ відчайдушно прагне таки нарешті позбутися цієї клятої бідності. Чи ж справдяться його очікування?
Прес-конференція відбулася у цеху державного підприємства «Антонов», на тлі літака «Руслан» та нашого найбільшого у світі літака «Мрія» (другого, недобудованого). Це було вибрано як символ — ми будуємо ще й країну мрій.
Хоча хіба ми уже нині не живемо в країні мрій? Адже весь час мріємо, мріємо. Приміром, про високі зарплати та пенсії, про низькі тарифи на газ та електроенергію, про те, щоб нарешті сконав той злощасний коронавірус та про якісну та безплатну медичну допомогу...
До речі, про медицину. Минулого тижня Верховна Рада відправила у відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова (того ж дня за власним бажанням пішли також міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та міністр інфраструктури Владислав Криклій).
За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, основною причиною звільнення колишнього міністра охорони здоров’я стали незадовільні темпи вакцинації населення проти коронавірусу.
Теперішній міністр охорони здоров’я (колишній головний санітарний лікар) Віктор Ляшко пообіцяв за перші 100 днів на посаді повністю вакцинувати 5 мільйонів людей. Мета, звичайно, дуже амбітна. Для її реалізації потрібно буде робити по 50 тисяч щеплень на добу. Наскільки це реально, побачимо згодом, адже, приміром, за попередню добу щеплення зробили 16 тисяч людей.
Втім іншого шляху немає. За словами Віктора Ляшка, пандемію можна стримати лише карантинними межами та вакцинацією.
Уже з 1 червня буде визначена нова модель лікарень, які прийматимуть хворих на COVID-19. Згодом вони будуть переформатовані в заклади, які боротимуться з інфекційними хворобами та епідеміями, відповідно отримуючи кошти з програми медичних гарантій.
Підготувати нашу систему охорони здоров’я до чергової хвилі пандемії коронавірусу планується за літній період, коли очікується подальший спад захворюваності.
І насамкінець хороша новина на тему коронавірусу. Американські вчені стверджують, що в тих людей, які перехворіли COVID-19 у легкій формі, виробляється тривалий захист від повторного захворювання. У їхньому організмі розвиваються клітини, які виробляють антитіла до коронавірусу. І робитимуть це нескінченно.
Спасибі вченим за дрібку оптимізму. В нинішньому житті кожен позитивний штрих на вагу золота.