Моя добра знайома — колишня хмельничанка, а тепер жителька іспанського міста Саламанка — Вікторія Маркова працює у фірмі, яка займається перевезенням негабаритних конструкцій і виконанням нестандартних робіт. Оскільки Вікторія часто виставляє в Інтернет знімки робіт, які виконує фірма, я їх з цікавістю переглядаю, бо так є можливість побачити звичайні робочі будні звичайних людей за кордоном. Найчастіше, немає потреби у додаткових коментарях, аби зрозуміти, що зображено на знімках.

Але на одній з останніх світлин зафіксований процес демонтажу покрівлі з азбестоцементного шиферу. «Ну і що? — запитаєте ви. — У нас також демонтують шифер, адже строк його використання 30 років».
Так то воно так. Але робітники, які знімають шифер, зодягнені у такі захисні комбінезони, які в Україні використовуються хіба що у ковідних відділеннях лікарень! Та й то не у всіх…
З цікавості запитав:
– А що далі робите зі знятим шифером?
І тут настав час дивуватися. Бо виявляється, він не підлягає переробці, оскільки досі немає технології безпечної утилізації. Тому його складають у спеціальні упаковки і закопують в землю у відведених місцях. Особливо небезпечним вважається той покрівельний матеріал, який має тріщини, сколи чи відламані частини.
А ще в Іспанії почали виплачувати компенсації рідним тих, хто помер від раку під час будівництва метро Мадриду, де широко використовувався цей матеріал, або працював на фабриці, яка його виробляла. «Дуже великі компенсації, — повідомила Вікторія. — Хоча минуло вже багато років. Є випадки, коли жінки захворіли на рак лише тому, що прали робочий одяг чоловіків».
Азбест класифікується Міжнародним агентством з вивчення раку як канцероген для людини. Тому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) радить припинити використання всіх видів азбесту — як найбільш дієвий спосіб прибрати хвороби, що викликаються ним.
З січня 2005 року застосування азбесту в Європейському Союзі заборонене. Всього ж у світі 60 країн повністю або частково відмовилися від використання цього матеріалу. Мабуть, це ті країни, де влада турбується про здоров’я своїх громадян, діючи відповідно до гасла колишнього прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер: «Найголовнішим ресурсом є людина. Державі лише потрібно створити основу для розквіту таланту людей». Україна ж до них не належить, бо у нас не те що ніякої державної програми немає, а жодна політична сила у передвиборчому ажіотажі не обіцяла і навіть не згадувала про існування такої проблеми. А вона ж у нас на кожному кроці…
І схоже на те, що винахідник цього азбестоцементного покрівельного матеріалу чеський інженер Людвіг Гатчек, назвавши його 1901 року «етерніт» («вічний»), мав на увазі саме проблему, яку людство отримало разом із шифером.