Йдемо на рекорд – ціни на газ для населення будуть найвищими за всю історію незалежності України. Тариф з урахуванням ПДВ і транспортування становитиме від 9 до 14 тисяч гривень за тисячу кубометрів. За цим – підвищення ціни на електроенергію. Здорожчав з 1 червня і проїзд в транспорті. У Хмельницькому, до прикладу, маршрутка вже коштує не п’ять, а вісім гривень, проїзд у тролейбусі зріс із 3 гривень 50 копійок – до п’яти гривень. І це, кажуть, не найвища ціна, в інших містах – він дорожчий. Зростають тарифи, ціни на продукти харчування. А доходи громадян?

Державна служба статистики повідомляє, що у квітні 2021 року середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні зросла на 30 відсотків проти квітня 2020 року. Цікаво, у кого? Може, у тих 500 тисяч українців, які через «шмигальекономіку» втекли до Польщі? Може, у тих, які через карантин втратили роботу? Можливо, бачимо зміни в бюджеті, якими би передбачали кошти на виплати субсидій найменш захищеним верствам населення? Ні. Навпаки, якщо п’ять років тому автоматично були перераховані субсидії 7 мільйонам домогосподарств, то зараз їх передбачили лише трохи більше для 2 мільйонів. З 1 січня скасували й пільговий тариф на електроенергію, хоч обіцянки були, нагадаємо, вдвічі знизити тариф. Тож на тлі всезростаючих витрат говорити про «благодать» якось не виходить.
Та з огляду на те, як викидають на вітер мільярди державних коштів, можна подумати, що ми й справді живемо усі на широку ногу. Наче грім з ясного неба новина: Володимир Зеленський буде створювати президентський університет безпеки держави у Києві, навчальний рік в якому має розпочатися 1 жовтня 2023 року. Новий університет готуватиме «людей майбутнього», і всіх їх потім прилаштують на державні посади. Будівництво «Президентського університету» на території ВДНГ в Києві за три роки вартуватиме 7,2 мільярда гривень. У наукових колах багато хто вже тепер замислюється: навіщо нам новий університет за ціною трьох річних бюджетів найкращого університету України – імені Тараса Шевченка? Навіщо створювати в новому університеті біокластери і біоклініки зі спеціалістами біотехнології та штучного інтелекту, якщо через дорогу від ВДНГ – цілий Інститут біології та медицини КНУ? Та й КПУ, Харківський і Львівський національні університети цілком можуть справлятися зі штучним інтелектом і кібербезпекою. Інститут фізіології ім. Богомольця НАН України, який майже 100 років досліджує патологію крові, фізіологію і нервові клітини, навесні цього року намагалися викинути на вулицю. Науковці не мають фінансової підтримки для проведення нових досліджень. Зате на сумнівні проекти знаходяться мільярди.
До речі, екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян подав у НАБУ заяву про вчинення злочину Володимиром Зеленським із розкрадання в особливо великих розмірах коштів платників податків у рамках президентського проекту «Велике будівництво». Цікаво, якою буде реакція на це звернення?
А ось черговий замах на закон про мову потребує негайного реагування, бо торкається проросійських олігархів – власників телеканалів. Із 16 липня Закон зобов’язує демонструвати фільми в кінотеатрах, на телебаченні, Інтернет-платформах державною мовою. Проте група депутатів від “Слуг народу”, лобіюючи інтереси своїх російських друзів із кінобізнесу, переконують, що ковід і українська мова б’ють по нашому кіновиробництву. За їхніми словами, треба перенести вступ у дію цієї норми через два місяця після закінчення карантину. А він закінчиться невідомо коли, але точно не цього року і навряд чи наступного. Серіальчики та фільми в телевізорі мають бути на «общєпонятном язикє», а українська мова, цитуючи скандальну продюсерку «1+1», «годітся только для комедій». Невже знову запудрять мізки? Хто-хто, а такі паскуди добре розуміють, чим їм загрожує українська.