Ніколи не доводилося писати про таке позитивне й приємне для споживачів явище, як зниження цін. Такого не було. Тому що ціни постійно зростали. На все, починаючи від хліба та ковбаси, закінчуючи тарифами на житлово-комунальні послуги. І саме ці тарифи й били найболючіше по нас усіх. Ось і тепер живемо у гнітючому очікуванні підвищення ціни на електроенергію. Обіцяли уже з 1 липня, так би мовити, відрізати по живому.

 За різними прогнозами, для тих родин, які споживають велику кількість електроенергії, ціна може збільшитися з 1,68 до 2,5 гривні за кВт*год. Тож негайно зменшуйте обсяги! Нема чого вам розкошувати, використовуючи електрочайники, блендери, кухонні комбайни, електричні духовки, хлібопічки тощо. Максимум — газова плита. Кажете, газ теж дорогий? Тоді, вибачайте, ще примус залишається. Не знаєте, що це? Старших людей розпитайте, вони ще пам‘ятають…
 Між тим, виявляється, за твердженнями окремих фахівців, ми з вами ще й не доплачуємо за струм! Насправді ціна одного кіловата повинна становити аж 3,5 гривні! Вам перехопило подих? Нічого, я думаю, нас поступово призвичаюють до цієї цифри, аби потім не так страшно було.
 Поки ж що можемо ще цілий місяць накручувати кіловати за старою ціною: виконання, так би мовити, вироку відкладено до 1 серпня. Міненерго вивчатиме всі питання забезпечення населення електроенергією, у тому числі, щодо формування тарифів в залежності від обсягів споживання.
 А от ринок землі у нашій державі починає діяти уже сьогодні, 1 липня, як і передбачено законом. Мораторій на продаж сільськогосподарської землі, який неодноразово продовжували, закінчився.
 Важливо, щоб ринок землі працював цивілізовано, як і у всьому світі. Передбачається, що орендарі, які нині орендують у селян їхні паї, матимуть переважне право на викуп, якщо домовляться із власником.
 До речі, я знаю чимало власників паїв, які уже готові продати свої гектари. А в нашій області вартість одного гектара, за повідомленнями Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, на початку 2021-го становила 30477 гривень. Лишень хочеться, щоб усе насправді було чесно й прозоро на ринку землі. Аби потім не виявилися ошуканими безземельні українці…
 З 1 липня в Україні також зростає рівень прожиткового мінімуму. У зв’язку з цим збільшиться і мінімальна пенсія за віком. Вона дорівнює рівню прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і від сьогодні становить 1854 гривні (була 1769 гривень). Також пенсіонерам буде підвищено доплату за понаднормовий страховий стаж.
 Це ще не все, шановні пенсіонери, не ховайте гаманці. По 100 гривень доплати буде встановлено для тих, чиї виплати у березні не підвищувалися і не індексувалися (це більш, ніж мільйон громадян). Еге ж, кажуть пенсіонери, вділять злидням копійку. Адже чого варта нині та сотня гривень чи й дві, коли ціни навіть запам’ятовувати не встигаєш, настільки швидко ростуть. Тож, думаю, не варто зараз переповідати емоціі людей, яким цю сотню додадуть. Переважна більшість пенсіонерів це особливо гостро й болісно відчуває, бо, отримавши за багаторічну працю мізерні пенсіі, змушена нині практично виживати. Тож чи не насмішка це над ними?
 Позавчора, 29 червня, народні депутати схвалили перший законопроєкт — «Про судоустрій і статус суддів» — з пакету судової реформи. Він відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (комісія — головний орган, який займається добором та оцінюванням суддів і рекомендує їх на посаду). Право вирішального голосу при цьому залишається за міжнародними експертами. Ухвалення такої норми вимагала й Венеційська комісія.
 Чи означає це, що судова реформа зрушить з місця, справедливість запанує в Україні, і ми, нарешті, почнемо жити гідно? Невже корупція в нашій державі таки може померти?