Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 609

Завершився другий етап конкурсу місцевих проєктів «Наша громада», участь у якому взяли майже триста територіальних сільських, селищних і міських територіальних громад з усієї України (з Хмельниччини — 11). Відрадно, що до фіналу увійшла Ярмолинецька територіальна громада з актуальною, оригінальною і цікавою ідеєю (проєктом) — створення у Сутківцях літнього молодіжного табору «Козацька Січ Ярмолинеччини».

Конкурс «Наша громада» запустили наприкінці березня телеканали ICTV та СТБ спільно з Українським кризовим медіа-центром у рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Мета — підтримати активні та дієві громади, розповісти на національному рівні про місцеві досягнення і зміни у селах та малих містах, показати успішні ініціативи та фінансово підтримати обрану громаду в реалізації проєкту. Подані проєкти, відзначають високопрофесійні члени експертного журі, направду ексклюзивні, потужні, покликані принести позитивний розвиток громадам. Стосувалися вони різних напрямків — медицина, екологія, соціальна сфера, розвиток підприємництва, ініціатива для людей поважного віку, туризм, інклюзія тощо.
На першому етапі представники територіальних громад подавали анкети з описом проєктів, які прагнуть реалізувати, та презентували свої ідеї. З
10 травня до 31 травня проходив другий етап — голосування за проєкти громад у конкурсі «Наша громада».
У фінал пройшли 13 громад, проєкти яких отримали найбільшу підтримку за результатами інтернет-голосування, а ще 13 фіналістів обрало експертне журі.
З 21 червня до 13 серпня проходитиме третій етап конкурсу — подача форм «Детальний опис проєкту», інформують на сайті реформ «Децентралізація дає можливості». Фінальне оцінювання експертним журі форм та проєктів 26 фіналістів відбуватиметься з 14 серпня до 27 вересня. Результати оцінювання та оголошення переможця конкурсу будуть відомі 30 вересня.
Упродовж червня-вересня телеканали ICTV та СТБ знайомитимуть українців із проєктами всіх 26 фіналістів конкурсу. У сюжетах учасники більш наочно розкажуть про свою громаду та проєкт, переконають, чому саме їхня ідея має перемогти та отримати головний приз — 500 тисяч гривень.
Днями знімальні групи цих телеканалів побували у молодій Ярмолинецькій громаді. Були й Сутківцях. В долині біля річки, де заплановано організувати літній молодіжний табір, розбили поки похідний: готували козацьку їжу на ватрі, купалися у річці й співали під гітару… До слова, проєкт літнього молодіжного табору в Сутківцях націлений на залучення молоді з усієї України.
Про шляхи становлення громади і проєкт, із яким увійшли до фіналу, розповів голова Ярмолинецької селищної ради Андрій Шутяк. Учасники військово-патріотичного клубу «Молодіжна козацька Січ Ярмолинеччини», засновником і керівником якого є Федір Пронак, полонили показовими виступами, продемонструвавши набуті вміння і навики. На заході був присутній капелан Ігор Ковалик, який теж займається з дітьми, проводить із ними бесіди на теми духовного й патріотичного виховання.
Тож небавом дивитимемося сюжет про молоду перспективну громаду, де кожен хоче працювати на благо, розвиток і процвітання рідного краю, а згодом — радітимемо, що саме Ярмолинецька громада стане переможцем даного конкурсу, і залюбки їздитимемо в Сутківці до Козацької Січі.