На майданчику обласної державної адміністрації в онлайн форматі відбулася розширена нарада з головами об’єднаних територіальних громад. Обговорено завдання на виконання Указу Президента України від 7 червня 2021 року «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». Як відомо, в рамках екологічної ініціативи «Масштабне залісення України» передбачено за десять років посадити мільйон гектарів нових лісів у державі та мільярд дерев за перші три роки, щоб досягти оптимальної лісистості її території.  До участі в цій амбітній програмі готуються й на Хмельниччині.

Відкриваючи  нараду, голова облдержадміністрації Сергій Гамалій звернувся до керівників територіальних громад та наголосив на важливості  й своєчасності прийняття Указу Президента в період кліматичних змін, оскільки ліси є надзвичайно важливим компонентом природи, фактором, що стабілізує навколишнє  середовище. Треба в кожній територіальній громаді провести інвентаризацію земель, включити в місцеві програми з охорони навколишнього природного середовища заходи із залісення територій й залучити до цієї важливої справи громадськість, забезпечити належне фінансування програми залісення краю.
Директор департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації Ганна Богданович наголосила, що в районах є значна частина раніш створених насаджень, на які  потрібно оформити правовстановлюючі документи.
Начальник головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області Василь Василенко розповів, де є резерв земель для збільшення лісистості краю. Так, в 2010-2013 роках було виготовлено робочі проекти консервації земель площею 5622 гектари.

Значну частину їх залісили, але є землі, де цю роботу не проведено. Інший резерв – порушені, деградовані землі, непридатні для ведення сільського господарства. Таких маємо 2765 гектарів.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Пешко зазначив, що лісівники  Хмельниччини підтримують ініціативу Президента держави, адже в період кліматичних та гідрологічних змін роль лісів  зростає.   Державні лісогосподарські підприємства області мають значний потенціал для посадки та вирощуванню лісу: підприємства створили насіннєві бази, функціонує 41 розсадник площею 145 гектарів, у Славутському лісгоспі працює потужний комплекс з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. На цьому ж підприємстві та в Ізяславському лісгоспі є поля дорощування сіянців із закритою кореневою системою різних порід дерев. А в Хмельницькому лісомисливському господарстві – поле вирощування сіянців із відкритою кореневою системою. Всі ці поля обладнані системою зрошення, що забезпечує вирощування високоякісного посадкового матеріалу.
Догляд за лісом переважно ведемо з допомогою сучасної техніки. А зараз завершуємо тестування першої вітчизняної машини для посадки лісу сіянцями із закритою кореневою системою, яку з активною участю лісівників сконструювало ТОВ «Красилівагромаш». Наші підприємства готові виконувати програму «Масштабне залісення України». Справа – за виділенням землі. Вважаю, що громади повинні підходити до цього з державницьких позицій. До речі, лісогосподарські підприємства є чи не найбільшими наповнювачами їх бюджетів. Тільки за півроку вони перерахували в місцеві бюджети 56,8 мільйона гривень. Отож при виконанні програми залісення частину коштів могли б виділити й місцеві громади.
Перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий зосередив увагу на проблемних питаннях, що перешкоджають збільшенню лісистості. Зокрема, досить великі витрати підприємств йдуть на оформлення правовстановлюючих документів на землю, на оцінку впливу на довкілля, на переведення сільськогосподарських земель в лісові.
Підбиваючи підсумки наради, голова облдержадміністрації Сергій Гамалій наголосив на важливості збереження й охорони лісів. Основним завданням всіх органів самоврядування, лісогосподарських підприємств є вишукування земель, на яких можна провести заходи з лісорозведення, організація і фінансування робіт з вирощування лісу. Взаємодія всіх зацікавлених сторін у справі збільшення лісистості краю має бути тісною.