Одні горбляться на закордонного пана, бо вдома роботи нема, інші гарують за копійки в рідній державі або порпаються в смітниках, вуличних урнах, щоб хоч якось звести кінці з кінцями. Правда, є і багачі, переважно корумповані чиновники різних мастей, які, хоч і не мають законних великих статків, однак живуть у розкішних маєтках, гасають на прес­тижних лімузинах, ніжаться на морях-океанах. Така українська реальність.

За щойно оприлюдненими даними Державної служби статистики, 67,1 відсотка наших співвітчизників вважають себе бідними, 31,9 відсотка не бідними, але ще не представниками середнього класу, а до середнього класу себе відносить лише відсоток (!). Сумно-боляче, та просвітку для пересічного українця не видно навіть за далеким обрієм. І справа не тільки в тінізації економіки та її повільному зростанні. На заваді добробуту населення стоять тотальна корупція на всіх поверхах влади, розкрадання значної частини державного бюджету.
Незабаром простим людям доведеться ще більше затягати паски, бо дуже тривожна ситуація з природним газом. Власне виробництво цьогоріч впало на 5,2 відсотка, хоч Укргазвидобування й ввело 25 нових свердловин. Зараз Україна імпортує блакитне паливо за рекордно високими цінами, приміром, у липні платили більш ніж 9,7 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Укренерго заявляє про критичну ситуацію з вугіллям на складах, запаси якого скоротилися на третину. Отож невтішна перспектива на осінь і зиму – за газ, світло й тепло нам доведеться платити більше.
Але є і приємні новини. Збуваються прогнози, що Україна збере рекордний урожай пшениці за роки незалежності, який прогнозується на рівні 30,7 мільйона тонн. А всього зернових передбачається зібрати 70,7 мільйона тонн – майже на дев’ять відсотків більше, ніж торік. Урожайність і темпи обмолоту свідчать – цього можна досягти.
Радує, що нарешті піднімається з колін вітчизняне автовиробництво, яке за сім місяців зросло в 2,5 раза в порівнянні з аналогічним минулорічним періодом.
Набирає обертів приватизація неприбуткових державних підприємств, яка суттєво наповнює бюджет. Минулого тижня сталася безпрецедентна подія – ділянку родовища мідних руд на Волині продано в 2871(!) раз дорожче стартової ціни – за 122,2 мільйона гривень.
Скільки списів було поламано в протидії гральному бізнесу, а тим часом після його введення в серпні минулого року казна одержала мільярд гривень.
Ще одна хороша новина – МВФ затвердив виділення нашій державі 2,7 мільярда доларів безповоротної допомоги в рамках боротьби зі світовою економічною кризою, викликаною коронавірусом. Кошти надійдуть 23 серпня – напередодні Дня незалежності України. Головне, щоб цим подарунком скористалися правильно й витратили гроші на стимулювання економіки й подолання наслідків коронакризи.
І насамкінець – справжня сенсація: школярка з Херсонщини Вікторія Панченко визнана в США генієм за екологічний проект з очищення річок природним способом без механічного втручання в екосистему. Впевнений, що серед 13,6 мільйона народжених в Україні за тридцять років її незалежності таких самородків багато й за ними майбутнє нашої держави!