Минулого тижня на Львівщині поховали останки 25-річного захисника Донецького аеропорту Дмитра Ґудзика. Він загинув на летовищі одним з останніх у січні 2015-го.
Рідні до останнього сподівалися, що їхній син і чоловік живий, можливо, потрапив у полон. Однак військовослужбовець згорів у бойовій машині зі своїми чотирма побратимами після потрапляння ворожого снаряда. Це підтвердила ідентифікація тіл.
У жовтні 2021 року Дмитру виповнилося б 32…
До речі, у тій бригаді, де служив Дмитро, офіційно безвісти зниклими вважаються 14 військовослужбовців. Яке коло пекла проходять нині члени їхніх родин?

Так само, як і тих 158 наших захисників, які безвісти зникли у 2014 -му під Іловайськом, коли виходили з оточення «зеленим» коридором. Цей коридор став дорогою смерті для 366 українських військовослужбовців, ще 428 було поранено, 129 потрапило в полон.
У нашій державі 29 серпня визначено як День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Як нагадування про найкривавішу подію війни на Донбасі — Іловайську трагедію.
Тож цього дня по всій країні відбулися жалобні заходи. Символом свята стала сонячна квітка — соняшник. Адже саме соняшниковими полями наші воїни виходили з оточення. І саме жовтогарячі квіти ставали червоними від крові наших захисників...
Першого вересня відбулася дуже важлива подія— візит Володимира Зеленського до США. І хоч терміни двічі переносилися (у зв‘язку з подіями в Афганістані), все ж, зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена вчора таки відбулася. У час, коли готувався цей матеріал, про остаточні результати перемовин ще нічого відомо не було. Втім, окремі зустрічі відбулися ще напередодні, тому, до прикладу, уже знаємо, що НАЕК «Енергоатом» та американська електротехнічна компанія Westinghouse electric підписали меморандум про спільне будівництво енергоблоків АЕС. Пілотним проєктом якраз буде спорудження енергоблоку Хмельницької АЕС. У подальшому в Україні планують побудувати ще чотири блоки за технологією цієї електротехнічної компанії.
Україна зацікавлена в обговоренні багатьох питань — політичних, економічних, безпекових. Нас цікавить можливість вступу до НАТО і надання Плану дій з набуття членства в цій організації. Важлива для нас роль США у вирішенні військового конфлікту на Донбасі тощо. Однак уже напередодні візиту деякі експерти зазначали певну стриманість з боку Сполучених Штатів, називаючи це «благотворним невтручанням». Даючи нам зрозуміти, що ми повинні бути самостійними і реалізовувати необхідні реформи. Вашингтон вкотре нагадує нам про необхідність виконання домашнього завдання, у якому боротьба з корупцією на одному з перших місць.
Зрештою, давно час зрозуміти, що нашу роботу, крім нас, ніхто не зробить. І як ми житимемо, залежить лише від нас самих.
Насамкінець згадаю, що з
1 вересня 2021 року розпочалося одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (доходів, нерухомого й рухомого майна), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, ніхто після декларування не буде приходити до людей і запитувати, де взялися їхні статки.
Чи побачимо добровольців, які наважаться декларувати усе, що мають?