Завтрашній день точно буде іншим, гіршим чи кращим – не знаємо, та все ж сподіваємося, що невдовзі заживемо заможно, щасливо. Ну хоча б так, як сусіди поляки. Надія на добрі зміни зажевріла перед вересневою зустріччю Володимира Зеленського з найвпливовішою людиною світу – президентом США Джо Байденом – давнім симпатиком України.

Наш глава держави відправився до могутньої Америки з грандіозним Планом трансформації України, що включає 80 амбітних проектів вартістю 277 мільярдів доларів. Не знаю, чи ці наміри справили враження на заокеанських покровителів і чи в них повірили після постійних багаторічних порожніх обіцянок українських очільників зробити демократичні перетворення, але демонстрація-презентація намірів на проведення рішучих змін відбулася. Звичайно, Зеленський не для цього літав у Америку. Найголовніше було – заручитися підтримкою в захисті Української держави від територіальних зазіхань Росії та одержати гроші на економічні перетворення.
Зустріч, як стверджують вітчизняні аналітики, політологи й політики, хоч і не стала глобальним проривом у відносинах зі США, але принесла багато позитивних результатів. Тобто підстав для розчарувань немає, все ж краще синиця в жмені, ніж журавель у небі.
Підписано угоду про оборонне партнерство США й України. Це не рамкова угода і не меморандум, а конкретна домовленість. США підтверджують, що будуть допомагати захищати суверенітет, територіальну цілісність і вільний розвиток України. Щодо фінансової допомоги, то і вона буде. Американський Ексімбанк виділяє
3 мільярди доларів для спільних проектів у аграрній сфері, інфраструктурі, енергетиці та кліматі. Заокеанські партнери готові вкласти 30 мільярдів доларів у розвиток атомної енергетики, в тому числі й на добудову Хмельницької АЕС. А це – новітні реактори, сучасні технології, це – кінець залежності в цій сфері від росіян. Буде збільшено й поставки зброї.
Нашого північного сусіда ці переговори насторожили, адже йдеться про значне послаблення впливу Росії на Україну, яка, до того ж, все наполегливіше стукає в двері НАТО. Росія боїться, що поблизу її кордонів можуть з’явитися бази військово-політичного союзу 30 держав Північної Америки та Європи. Отож у Кремлі днями заговорили про необхідність нормалізації стосунків між нашими державами, про зустріч президентів Росії й України. Першим реальним кроком Путіна може стати звільнення 450 полонених українців політв’язнів, які утримуються в тюрмах на захопленій частині Донбасу та в Росії. Їх список Зеленський передав Байдену під час особистої зустрічі.
Українцям болить не тільки питання миру, а, як і увесь світ, вони занепокоєні поширенням коронавірусу COVID-19. Нині на планеті ним заразилося понад 221 мільйон чоловік, а померло – більше 4,5 мільйона. Ця біда косить і Україну, де захворіло майже 2,4 мільйона осіб, а померло 54 тисячі. Вакцинація в нас дещо активізувалася, але все ж робиться недостатньо швидко. До того ж, люди легковажать рекомендаціями: не дотримуються маскового режиму, дистанції, хоча лікарі й науковці прогнозують спалах хвороби вже цієї осені.
Позавчора стартував новий політичний сезон – почала роботу шоста сесія Верховної Ради дев’ятого скликання, яка триватиме до 21 січня наступного року. На її відкритті голова ВР Дмитро Разумков сказав, що парламент ще недостатньо зробив для поліпшення життя людей. Отож у першу чергу народні депутати зосередяться на покращенні соціальних умов існування громадян. Буде сконцентровано увагу на економічному зростанні, реформі правової системи й, зокрема, судочинства. А найближчим часом розглянуть у другому читанні законопроекти про податки, олігархів, реформу СБУ.
Що-що, а обіцяти наші депутати й урядовці вміють. Суспільство ж чекає від них реальних і швидких кроків не для себе, обраних, а для народу. Бо скільки можна гибіти в бідності?