Якщо починати з хорошого (принаймні, намірів), то, звісно ж, з новини про те, що у проекті Державного бюджету на 2022 рік закладено зростання зарплат медичним працівникам. Про це два дні тому розповів на прес-конференції Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ще у червні Володимир Зеленський підписав указ, у якому йдеться, що заробітна плата лікарів у наступному році повинна бути не менше 20  тисяч гривень, а середнього медичного персоналу — не менше 13500 тисяч гривень. Прем‘єр зауважив, що ці вимоги закладено до бюджету, і середня заробітна плата лікарів буде на рівні 22 тисяч гривень, а середнього медперсоналу — 14 тисяч гривень.
Загалом у Міністерстві фінансів на охорону здоров’я на 2022 рік планують закласти по зведеному бюджету на рівні 4,5 відсотка внутрішнього валового продукту.
Побачимо, наскільки реальними будуть плани. Однак тішить, що у згаданому Указі Президента пропонується вжити заходів, щоб не допускати заборгованості з виплати зарплат медичним працівникам та забезпечити справедливе співвідношення між заробітними платами керівного складу та медичного персоналу закладів охорони здоров‘я.
Отож, повторюю, побачимо чи так буде, чи це чергова обіцянка-цяцянка.
Близько 7,2 відсотка ВВП передбачено закласти і на освіту. Зокрема, планується підвищити стипендії для студентів вишів (до 2 тисяч гривень), а  також, вперше за багато років, для учнів у системі профтехосвіти (до 1250 гривень).
Проект держбюджету-2022 буде представлено у Верховній Раді 21 вересня. Минулого тижня секретар Ради національної безпеки України і оборони Олексій Данілов висловив думку про те, що Україна повинна позбутися кирилиці та перейти на латиницю. Варто нагадати, що ще у 2018 році тодішній міністр закордонних справ Борис Клімкін пропонував розглянути ймовірне запровадження латиниці поряд з кириличною абеткою. Ця пропозиція викликала тоді супереч-
ливі відгуки.
Подібна реакція громадськості і нині. Зокрема, народний депутат, історик Володимир В‘ятрович зазначив, що, апелюючи до того, що Україна є спадкоємицею Київської Русі, нелогічно відмовлятися від кирилиці — спадщини Русі.
Орися Демська, голова Національної комісії зі стандартів державної мови, ще на початку року прогнозувала, що Україна не переводитиме державну мову на латинський алфавіт. Адже, відмовившись від кирилиці, зазначала вона, ми відріжемо велетенський пласт української писемної культури.
Тож не поспішаймо досконало вивчати латинський алфавіт, уявляючи, якою стане наша мова в новому, так би мовити, форматі. Чесно кажучи, це й уявити неможливо: а як це — без рідної кирилиці? Ключове слово — рідної. Цим, власне, усе й сказано.
Все потужнішого звучання набирає тема вакцинації від коронавірусу. Практично половина українців, згідно з соцопитуваннями, не бажає вакцинуватися. Уряд прийняв постанову, відповідно до якої оновлено карантинні правила. Нові норми набувають чинності 20 вересня. Запроваджено COVID-сертифікати: жовті (для щеплених однією дозою) та зелені (двома дозами).
За рівнем епідеміологічної небезпеки в Україні залишається поділ на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони. Питання про переведення країни до жовтої зони буде розглядатися на початку наступного тижня.
Зверніть увагу: заклади та установи, в яких персонал провакцинований двома дозами, зможуть працювати навіть у «червоній» зоні.
То що, уже поспішаєте до центру вакцинації?
На жаль, окрім коронавірусу, на нас чатують ще й інші небезпеки. Мова — про харчове отруєння дітей у Хмельницькому НВО N1, яке сталося на початку вересня. Минулого вівторка в обласному центрі перебував міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет. Він, зокрема, сказав, що обов’язково буде ініціювати комплексну перевірку всіх навчальних закладів Хмельницької області щодо дотримання санітарного регламенту. Адже важливо не допускати подібних випадків.