У режимі онлайн-спілкування із трансляцією на офіційну сторінку Хмельницької міської ради відбулася публічна презентація Положення про Шкільний громадський бюджет.

Загальний розмір фінансування Шкільного громадського бюджету становитиме 1 млн 800 грн. Учасниками Шкільного громадського бюджету стануть 45 закладів загальної середньої освіти, які знаходяться в межах громади. Учнівські проєкти фінансуватимуться за рахунок коштів бюджету Хмельницької міської територіальної громади у наступному бюджетному періоді.
Вступним словом презентацію розпочав заступник міського голови Михайло Кривак. Він висловив подяку керівництву й працівникам Офісу Ради Європи в Україні за ініціативу й співпрацю з міською радою та освітянською громадою.
 «1 млн 800 грн буде виділено з бюджету Хмельницької міської територіальної громади для того, щоб наші учні змогли реалізувати найкращі проєкти, в рамках Шкільного громадського бюджету. Це чудова ідея. Працюючи ще директором школи, завжди відшуковуючи різні альтернативні джерела фінансування, дуже переживав за те, що, власне, діти не беруть ніякої участі в усіх цих процесах, хоча саме вони є споживачами цього продукту, який надає школа, – зазначив заступник міського голови Михайло Кривак. - Коли до нас звернулися з пропозицією реалізовувати Шкільний громадський бюджет у місті, ми разом з міським головою Олександром Симчишиним одразу відреагували на це позитивно, бо вважаємо, що ми зможемо реалізувати дуже багато цікавих проєктів і діти з самого початку, зі шкільної парти, зрозуміють що таке бюджет, і що вини зможуть до цього процесу долучитися. Кому, як не їм, краще відомо на що можна спрямувати ці кошти. Переконаний, що ми матимемо великий суспільний резонанс і великий успіх цього проєкту у нас у місті».
Представила Положення директорка Департаменту освіти та науки міської ради Надія Балабуст.
Надія Юріївна наголосила, що відповідно до Положення учасниками обговорення й голосування за Шкільний громадський бюджет будуть 45 закладів загальної середньої освіти територіальної громади.
Визначальними напрямками для фінансування за рахунок коштів Шкільного громадського бюджету можуть бути:
- розвиток шкільної громади (шкільного самоврядування, освітніх процесів, впровадження інновацій, задоволення потреб учнівської спільноти щодо освітніх програм) та профільного напрямку закладу освіти;
- благоустрій приміщень та території закладу освіти (дизайн приміщень, озеленення та освітлення території, благоустрій спортивних та відпочинкових зон тощо);
- впровадження альтернативних джерел енергії;
- організація дозвілля/заходів (проведення спортивно-масових заходів, конкурсів, концертів, культурно-мистецьких заходів тощо);
- науково-просвітницькі заходи (організація інтелектуальних турнірів, семінарів, форумів, інших заходів науково-просвітницького спрямування);
- соціальні заходи, спрямовані на поліпшення процесу соціалізації та підтримку незахищених верств населення;
- покращення екологічної ситуації у закладі освіти;
- впровадження інноваційних проєктів.
Готуватимуть і подаватимуть проєкти учні 7-11 класів, а голосуватимуть за шкільні проєкти учні 5-11 класів. Голосування під час Конкурсу відбуватиметься в електронному вигляді на платформі: https://school-budget.e-dem.ua/
Проєкт Шкільний громадський бюджет уже почав реалізовуватися у низці великих і малих міст України, але він реалізується на різних засадах.
«Ми з нашими консультантами відпрацювали положення, пропрацювали найбільш прийнятну схему роботи. Вона полягає в тому, що ці проекти мають бути реалізовані у кожному навчальному закладі, який має у своєму складі від 5 по 11 клас. Це дуже важливо. В кожному навчальному закладі будуть реалізовані проєкти, в залежності від кількості учнів у школі (скільки учнів навчається у школі, стільки навчальний заклад отримає коштів на реалізацію проєктів). Це може бути декілька проєктів. В залежності від того, як вирішить конкурсна комісія, в залежності від вартості проєкту і тієї суми, яка є в розпорядженні кожного закладу. Діти самі вирішуватимуть долю коштів, які направлятимуться на їхній заклад. Очікуємо на велику активність учнів, позитивні емоції і, звичайно, результати» - зазначив Михайло Кривак.
Володимир Кебало, керівник проєкту Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» подякував Хмельницькій міській раді за співпрацю у запровадженні проектів Ради Європи. Зазначив, що за останні декілька місяців, у межах співпраці, дуже багато зроблено і підкреслив, що завдяки готовності і відкритості Хмельницької міської ради запроваджуються демократичні інновації. Зовсім скоро у місті Хмельницькому буде запроваджено новий інноваційний інструмент громадської участі, який, за його словами, дасть ще більший поштовх розвитку місцевої демократії. Шкільний громадський бюджет – це насамперед знання про те як функціонує орган місцевого самоврядування, як згенерувати свої креативні ідеї, адже діти, молодь мають величезний потенціал і через шкільний громадський бюджет міська рада може залучити потенціал розвитку міста і діти зможуть вчитися як перетворити свої ідеї, проектні пропозиції, як залучати дітей до голосування, до компанії, а найголовніше – як поліпшувати якість життя громади.
«Хмельницька міська рада показує, що дуже швидко впроваджує такі демократичні інновації і є справжнім лідером у сфері прозорого, відкритого, підзвітного урядування» - додав Володимир Кебало.
Учасники презентації висловили упевненість в успішній реалізації цього інноваційного проєкту у Хмельницькій громаді.