На черговій дев’ятій сесії Хмельницької міської ради депутати одностайно підтримали рішення про приєднання Хмельницького до ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді». Відбулася установча зустріч, під час якої сторони обговорили актуальні питання приєднання до ініціативи муніципалітетів-ініціаторів та подальшої її реалізації до етапу набуття статусу «Громада - кандидат ініціативи».

«Від Хмельницької громади дякую ЮНІСЕФ за початок нашої співпраці. Впевнений, що вона буде плідною та продуктивною. Маємо дуже багато заходів, спрямованих саме на інвестування в наших дітей. Вважаємо, що це пріоритетна та максимально правильна стратегія. Зараз завершуємо впровадження кількох таких ініціатив, зокрема «Шкільний громадський бюджет», де ми дамо можливість учням наших шкіл готувати проекти та захищати їх, конкурувати між собою і отримувати фінансування з міського бюджету на втілення своїх задумів. Ми створили Молодіжний центр, який є дієвою ініціативою, де саме молодь задає тон, а ми допомагаємо. Цього року розпочинаємо повноцінний благоустрій парку «Молодіжний». Величезна частина інфраструктури, яку створюємо, спрямована саме на дітей, адже Хмельницький є серед лідерів за кількістю приросту населення. Ми будуємо нові садочки, школи, дитячі, спортивні майданчики. Однозначно враховуємо інклюзію. Долучення до ініціативи ЮНІСЕФ – це хороша можливість покращити ті заходи, які впроваджуємо», - зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Також Олександр Сергійович презентував те, що зроблено в Хмельницькому станом на сьогодні. Так, в Хмельницькій громаді працює 52 школи, 54 дитячих садочки, 5 закладів позашкільної освіти, 6 закладів професійно-технічної освіти. З 1 вересня поточно року в Хмельницькому запрацював спортивний ліцей.
В свою чергу, представники ініціативи ЮНІСЕФ розповіли про переваги приєднання до проекту. Муніципалітет отримує громадську та інвестиційну підтримку, що сприяє розбудові місцевої демократії. Громада долучається до великої мережі всесвітньої взаємодопомоги, до якої входять муніципалітети з інших країн (обмін досвідом).
Неурядові організації, які працюють над дотриманням прав дітей та молоді в громаді, отримують більше можливостей конструктивно співпрацювати з місцевою владою.
Місцевий бізнес, інвестуючи в соціальне благополуччя та дотримання прав дітей та молоді, допомагає стабілізувати місцеву ситуацію, сприяє передбачуваності процесів місцевого розвитку й управління, а також досягає визнання громади.
А ще ініціатива - це потужна мережа, яка об’єднує уряди, місцеву владу, неурядовий та приватний сектори, медіа, і, що найголовніше - дітей та молодь, які прагнуть змін у своїх містах.
Довідково
«Громада, дружня до дітей та молоді» - це ініціатива ЮНІСЕФ, спрямована на підтримку місцевої влади у реалізації ними прав дітей.
Ініціатива впроваджується з 1996 року. На даний час ініціативу підтримали понад 3 000 муніципалітетів у 38 країнах. В Україні ініціатива реалізується з 2018 році. Більше 170 муніципалітетів висловили бажання приєднатись до ініціативи. В Україні станом на 1 серпня 2021 року в ініціативі беруть участь 35 міст і громад, у яких мешкає більш ніж 9 мільйонів людей.
Приєднання до ініціативи підкріплюється рішенням місцевого органу врядування та підписанням офіційного меморандуму з ЮНІСЕФ. Кінцева мета приєднання громади до ініціативи - отримання статусу громади, дружньої до дітей та молоді.