Після офшорного скандалу за участі Володимира Зеленського до багатьох прийшло розчарування чи навіть удар, як після золотого батона та золотого унітаза Януковича. «Йому пробачали багато помилок, тому що вважали: він просто недалекий. А виявилося, що насправді дуже далекий, дуже добре розбирається. І дурить людей, як наперсточник на вокзалах», – прокоментував цей прикрий факт екс-міністр інфраструктури В. Омелян.

Нагадаємо, автори міжнародного розслідування Pandora Papers заявляють про розсекречення офшорів у понад 100 мільярдерів, 35 світових лідерів, включаючи і діючих президентів, а також 300 міністрів, суддів, мерів, інших держслужбовців. Зокрема, Володимир Зеленський і його соратник могли бути причетними до переведення 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних з Ігорем Коломойським. Розголос про таємні офшори Зеленського та несплачені ним податки, звісно, «святості» лику не додають. Не дивно, що й рейтинг найпопулярнішого «слуги» почав падати.
Проте не лише офшори знизили планку народного захоплення. Невиконані обіцянки президента про зниження тарифів на комунальні послуги, стрімке зростання цін, корупційні скандали, відмивання грошей – все це підмочило його репутацію. Свіжі дані опитувань свідчать про недолугість Банкової: 55,9 відсотка опитаних зазначили, що за останні два роки матеріальне становище їхньої родини погіршилося, 35,3 відсотка – що воно не змінилося, 7,5 відсотка – вважають, що поліпшилося.
Причини економічних негараздів найчастіше пов’язують із некомпетентністю влади (39,1%) та високим рівнем корупції (35,4%). Нині в усіх на устах енергетична криза та дії ЗЕ-команди. Влада повідомила, що з 1 листопада, наче нічого й не було, закуповуватиме енергоресурси з РФ та Білорусі.
У 2015 році Україна відмовилася від постачання електроенергії з Росії та Білорусі. Була поставлена мета приєднатися не пізніше 2023 року до європейської енергосистеми. Однак з приходом нової влади мораторій на імпорт з Росії скасовано. І вже у 2019-ому він склав один відсоток українського споживання, це на­звали тимчасовим заходом. Та в 2020-му споживання імпортної електрики становило... майже п’ять відсотків. А 27 жовтня цього року на аукціоні Укренерго надано право імпортувати в Україну електроенергію з Росії на 2200 мегават, з Білорусі – 900 мегават. За оцінками фахівців Енергоатому, Україна дозволила покривати за рахунок імпорту майже 15 відсотків споживання. І це ми ще не вступили в активний опалювальний сезон. Хіба такі рішення не танці на кістках загиблих, які поклали життя, щоб вирватися з лабет Кремля?
Наприкінці весни – початку літа «Нафтогаз» мав на рахунках 2 мільярди доларів. Тоді газ можна було купити по 100-150 доларів за тисячу кубометрів. Але ці гроші кинули на «Велике будівництво». Керівник «Нафтогазу» Ю. Вітренко відмовився купувати газ, як тоді сказав, за надто високими цінами. Мовляв, у серпні він буде дешевим і Україна наповнить газосховища. Цього не сталося.
В усьому світі економіка почала різке зростання після ковідних локдаунів. Всім стало потрібно дуже багато енергії. Китай готовий платити шалені гроші за енергоресурси. Україна, як кажуть, «про­втикала» і, крім Росії, її сателіта Білорусі, брати енергію нема де. І знову сунемо голову в пащеку звірові…
Проблеми нашаровуються одна на одну, і вже подібні на величезну снігову кулю. Вона й далі збільшуватиметься у розмірах, адже прийдуть платіжки за опалення в жовтні, за ними – проблеми з електрикою, їх наздожене подорожчання хліба, олії, гречки… Не варто дивуватися, якщо рейтинг президента іще впаде.
Аби хоч якось закріпити позиції минулої слави, секретар РНБО О. Данілов раптом виголосив, що Україна повинна змінити парламентсько-президентську форму правління на президентську. І як же розцінювати заяви Зеленського, що він – за народовладдя, за посилення ролі парламенту, які чули на початку каденції, і нинішнє бажання повністю взяти державні процеси в свої руки? Що ж змінило ці переконання? Може, рейтинг, що, як на зло, падає…