Кінець листопада – початок грудня в Україні традиційно насичений політичними подіями. Щороку в останню суботу осені ми поминаємо жертв Голодомору, 30 листопада згадуємо жорстоке побиття силовиками студентів та молоді, які протестували проти відмови тодішнього президента від євроінтеграції. А в перший день зими відзначили 30-річчя референдуму на підтвердження Акта про державну Незалежність.

Але цього року неждано-негадано до цих подій додався ще й… «державний переворот», який «анонсував» (саме так виглядало!) президент Зеленський на своїй п’ятигодинній прес-конференції. «Є великі виклики всередині нашої держави, які вже фіксують розвідки інших країн. Наприклад, отримали інформацію, що першого числа в нашій державі буде державний переворот. Мені здається, що це важлива інформація», – заявив він журналістам. І все! Ніяких хоч би загальних подробиць, ні порушених кримінальних справ, ні затримання імовірних організаторів перевороту, ні вжиття рішучих заходів для його відвернення…
Щоправда, він назвав таки «головного підозрюваного» в заколоті: «Представники з України, скажімо так, з представниками Росії,  обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні, що буде залучено мільярд доларів тощо. Це підстава бізнесмена Ріната Ахметова».
Зрозуміло, що від таких звинувачень одразу ж відхрестився і сам Рінат Леонідович,  назвавши заяву про втягування його в «переворот» «суцільною брехнею», і речник господаря Кремля Дмитро Пєсков, який заявив, що «Росія не мала жодних планів брати участь. Росія ніколи не займається взагалі такими справами». Щодо щирості й правдивості слів останнього, звичайно, є ду-у-уже великі сумніви.
А перший віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко висунув свою версію «перевороту»:  «Коли людей збирають у регіонах по тисячі гривень на день – то це якось на переворот менше схоже. Якщо вже люди не хочуть у перевороті брати участь безкоштовно – то це питання до «перевертачів». А ще додав, що інформація про пропоновану тисячу гривень у нього від правоохоронців. Ось тільки не зміг відповісти на запитання, хто пропонує тисячу – опозиція чи олігархи, вказавши, що «є різна інформація». У такий спосіб він чи то «перевів стрілки» на протестувальників, які вимагають звільнення керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака   у зв’язку з «вагнергейтом», чи розкрив таємницю, кого насправді на Банковій вважають справжніми «заколотниками».
Але як би там не було, «переворот» не відбувся. Принаймні, в анонсовані терміни… А ось президент у своєму щорічному посланні наобіцяв такі яскраві перспективи для українців, такі шалені блага і таке щасливе життя, що, мабуть, і зарубіжним мільярдерам та мільйонерам уже закортіло пожити в такій країні мрій!
Та в порівнянні з тією трагедією, яка спіткала українців майже 90 років тому, всі ці «маневри» й «обіцянки» чомусь виглядають зовсім здрібнілими. А враховуючи сучасне осмислення Голодомору, не можна виключати і його впливу на те, що зараз відбувається з Україною. Так, голова глобальної Мережі нащадків Голодомору Оля Сорока  заявила: «Тепер ми знаємо, що Голодомор-геноцид мав тривалі психологічні та фізіологічні наслідки як для поколінь українців, так і для нашої культури та еволюції як нації». А відома письменниця Оксана Забужко оприлюднила вражаючий факт, який не вдасться спростувати жодному дезінформатору, які заперечують Голодомор: «У Запорізькій області в 1988 році не оформила пенсії жодна тамтешня уродженка. Тобто, «корінних» жінок 1933 року народження на всеньку область не знайшлося –  ні однієї душі. Така-от демографія».